Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Д-р Янко Станев: Коалицията ГЕРБ-СДС е победител и във Варна и в България

Борисов ще направи всичко възможно, за да има стабилна държава. За Варна е важно да продължи този възходящ път, по който градът се развива в последните 10-11 г. – това каза в интервю за Дарик радио лидерът на СДС и зам.-председател на Общинския съвет, д-р Янко Станев.

  • Д-р Станев, Вие сте от 32 г. и повече в политиката, как ще анализирате изборните резултати, очаквахте ли ги такива, каквито са?
  • Да, леко съм изненадан…
  • А, и Вие сте изненадан все пак?
  • Леко изненадан, защото, ако погледнем листата на Варна, това е родният ми град, аз наистина вярвах, че Станислав Трифонов ще победи образно казано БСП. Причината е, че всички новопоявили се в политическото пространство са получавали много широка подкрепа във варненския избирателен район. Сега също е така. Това, което е хубаво, че прогнозата ми за резултатите на коалицията ГЕРБ-СДС също се оказаха верни. Бях изненадан по-скоро от това, че г-н Трифонов не успя да вземе толкова, колкото традиционно във Варна вземат тези, които се явяват за първи път на избори – Жорж Ганчев, царят, после Бойко Борисов , варненци обичат даже и да рискуват.
  • В случая, казвате, не успя да ви бие новият месия…
  • В случая месия не, но новата надежда. Причината това да не се случи и в национален план се крие в няколко неща. Първо – ние, а и всички сили в дясно си изпълняват обещанията, намеренията, с които се явяваме на избори градежът е голям. Дори на подсъзнателно ниво недоволството от управлението на една власт в продължение на толкова години, тя не може да е перфектна, а и допускаме грешки, но се вижда това, което се построи. Дори когато ни критикуват, казвам, че няма лоша реклама. Имаме работещ общински съвет, т. нар. плаващи мнозинства са леко измамни, защото решаващите маркери в бюджета си остават десни, имаме експертиза За мен едно от най-важните неща, които трябва да се случват на едни избори е да има баланс. И той е между експертизата и политиката. Вижте, може и да съм краен, понеже много се говори за експертно правителство – няма как един експерт да управлява министерство, то е политически орган, не е експертна комисия. Тоест, експертите ще се явяват наемници на политиците. Аз предпочитам политици, които са експерти. Затова трябва да има дълги писти. Една партия като ГЕРБ, която управлява 10-11 г. има изградени експерти.
  • Ситуацията изглежда като че ли безизходна. Според Вас какво би могло да се случи, за да има все пак правителство в държавата.
  • Трябва да направим веднага анализ на анализаторите. Вече пет-шест дни реват по всички медии, такова нещо не съм виждал досега, как едва ли не ГЕРБ и покрай него СДС са изчегъртани, че Бойко си е отишъл…В един момент реших да прегледам пак изборните резултати, няма такова нещо, има си победа. Тези хора, които в момента говорят политически, им липсва дипломация. Политиката е изкуство на знаците, а знаците са основен елемент в дипломацията. Не можеш да говориш, с извинение, по такъв отвратителен начин кой ще го има, кой няма да го има. Това го решават избирателите и те са го решили. Работата на хората, занимаващи се с политика и които са отговорни, да направят така, че да има управление. Този учебник на Костов за ликвидацията на СДС, който може да се озаглави „Избори до дупка“, прозира непрекъснато отнякъде.

Абсолютно несериозно е! За мен резултатите показват, че правителство трябва да има. Ако питате дали се страхувам от избори – не. Но не съм убеден, че ще си вдигнат резултатите тези, които не могат да се справят със съставянето на едно правителство.

  • При едни нови избори след три месеца ще има ли особена промяна в резултатите?
  • Да, ще има – Мая Манолова няма да влезе в парламента, патриотите ще влязат, мое лично мнение. Все пак зависи и в момента какви политически ходове ще се направят. Можете ли да си представите сега да се прави правителство и няма консултации, има мълчание. Или тези консултации да не се проведат публично, а да се проведат в стила на Радев с вдигнат юмрук или с шамар зад врата… Това не са консултации, това не е в полза на народа. Ако някой иска средствата за плана Маршал/фондовете на ЕС за възстановяване от пандемията, бел. ред/ това трябва до края на май да бъде внесено в Еврокомисията, ако някой иска всички тия мерки 60/40, 80/20, ставащото в здравеопазването, там съм експерт и мога много да говоря, ако искат тези решения да не се вземат, защото са рискови или има пет-десет варианта… Не, един вариант има! И пак се връщам на експертите – ако ти вътре в България не се държиш нормално, кой ще те уважава извън страната.
  • Добре, какъв е вариантът, така или иначе няма вечна власт?
  • Аз не съм за вечната власт, напротив. Точно аз съм преживявал едни от най-красивите моменти в политическия си живот, когато съм бил в опозиция. Сега с моите познания, с историята, която знам от а до я, спокойно мога да говоря умни неща, които иначе като част от управлението спестяваш, защото гледаш там да съградим нещо. Според мен едно е ясно – да, ГЕРБ-СДС ще предложи вариант за управление. Чувам анализатори и най-вече Корнелия Нинова и Мая Манолова, че никога не може да има управление на ГЕРБ. Ама ГЕРБ такова нещо не предлага. Той Бойко Борисов предложи да се обединим в името на управлението, без ГЕРБ да заема някакви крайни позиции, просто да се ползва експертизата. За мен правителство на националния консенсус беше единственият логичен вариант. Ако аз участвам в разговори, това ще искам, може да не е изгодно за мен лично, може да не е изгодно за хората ми в чисто организационен план, какво от това. Ще припомня думи, които съм казвал тук, при вас – когато 1991 г. бяха проблемите в СДС и се появиха СДС-Либерали, СДС-Център, СДС-Движение, Петър Дертлиев беше лидер. И когато отиде при д-р Петър Москов, един от най-великите българи, които познавам, му каза:“ Да, Петре, можеш да оглавиш днес бесовете, но утре те ще те водят“. На думите на Дертлиев, че ще затрие така партията, ставаше дума за БСДП, д-р Москов му каза – „Заради България можеш да затриеш партията си“. Така че всички тия повърхностни…особено в изборната нощ – заболя ме главата – 8+10+25+35…Какво е това? Какви хора сте вие?
  • Да, така е гласувал българският народ, би трябвало да се намери консенсус. Само че от останалите партии нито една не иска да се коалира с ГЕРБ-СДС.
  • Добре, и това го разбирам. Тогава правят правителство, Светослав Трифонов става министър-председател, другите стават министри, ръководителите на партиите. И с това съм съгласен не със задни мисли, че да се провалят. Че… провалят ли се те, всички се проваляме. Каква ми е файдата особено за Варна – ние чакаме пари за новия проект на бул. „Цар Освободител“, чакаме решение на здравната криза, каква ни е файдата като се провалят там в национален план. Ние ще спечелим нещо тука – да, да! Смятам, че могат да направят /правителство бел. ред/. Да, вярно е, че в България най-големият дефицит е на коалиционна култура. Това липсва дори в коалиции като нашата, но тя не се изгражда за един ден. Коалицията ХДС-ХСС в Германия да не са я изградили за 6 м. или за 2 г. , но трябва да се почне. Дори онова 8-5-3 на тройната коалиция не беше толкова лошо, ако програмата за управление беше като на ГЕРБ и патриотите. Да, има извиване на ръце, но трябва да направят правителство. Вижте здравната криза, мен ме е страх от това, признавам, социално-икономическата криза, те не могат да се бавят. Иначе – болният умря с подобрение.
  • Има ли потенциал партията Има такъв народ да направи кабинет?
  • Защо да няма, над 500 хил. души са гласували за тях. Е, вярно, за ГЕРБ-СДС са над 800 хил. Четох програмите, но сега вече е различно, трябва да се правят коалиции. Аз искам да чуя, а и българите трябва да чуят, ония 20-30 неща, които трябва да се направят най-бързо, най-спешно и кои са хората, които ще отговарят за тях. Аз лично им давам аванс доверие. Аз съм благодарен на хората, които са гласували най-вдясно, но в никакъв случай не подценявам вота на останалите. Единствено вотът в чужбина ми звучи като драма, а не като обмислено решение. Както и преференциите. Те са нещо много хубаво, защото могат да пренаредят листите за сметка на партиите, лидерите там, които ни тровят по места. Едновременно с това обаче и на предишни избобри виждаме как отварят вратички и за друг вид вот.
  • Какво имате предвид, конкретен случай ли?
  • Не, то навсякъде се показа, гледам системата.
  • Казвате, че преференциалният вот, в някои случаи може да се тълкува като корпоративен, като купен ли?
  • Ами, като друг вид вот. Това за мен е недействителен вот. Казвам го направо, сигурно ще ми се сърдят много приятели. Няма как дилемата например в БСП – хора, работещи в дадена фирма, трябва да гласуват за кандидата на БСП. Дилемата е за хляба си ли да гласуват или за партията. Навсякъде го има, и в Европа, аз не плюя срещу държавата си. Има и контра вот, голямата илюзия за него е, че е най-системен, ами не е така.
  • Да обсъдим нещата в нашата си къща, как на Варна ще повлияят тези избори?
  • По резултатите пресмятах броя на депутатите.
  • Пет мандата за ГЕРБ-СДС, Четири за ИТН…
  • Да, ама 5 с 47 десети остатък, 4 за Станислав Трифонов, но трябва да се добавя, защото са 3,65, 2 за БСП, но 2,14, с 1,66 влизат двама от ДБ, с 1,7 и 1,4 са ДПС и Мая Манолова.
  • Имена не можем да кажем, защото има дублиране пренареждане, но като брой мандати е така.
  • Да, но това показва съотношението на силите. Един мандат имаме по-малко отпреди, но това е и от системата на преизчисляване, пък и в края на краищата след повече от 10 г. управление. Мисля, че изпълнените ангажименти във Варна, стабилността в Общинския съвет, желанието да се съобразим понякога с неща, които на мен лично не ми харесват, с хора, които мърморят… Този случай с оградата в Морската градина е христоматиен… но факт, нали. Мисля че за Варна, затова може би инстинктивно искам стабилно управление. Варна до идването на управлението на ГЕРБ получаваше много малко пари, единствените 10 млн. лв. за разширението на бул. „Девня“ и за дълговете на „Градски транспорт“. След първата част от реформата в публчните фанинси общините получиха по-голяма самостоятелност. Но няма как да не признаем, че след 2009 г. управлението на ГЕРБ беше ангажирано с общините. Така че се надявам силно, ще бъда достатъчно безкомпромисен, не ми пука – не можем да си позволим да изпаднем в онова положение, в което беше Варна по времето на Кирил Йорданов – нула от държавния бюджет за Варна. Едно постановление няма, едни 800 хил. лв. за нова детска градина няма да дадат. Сега бяхме много дълго време в комфорт, мисля си, че трябва да продължи. Това не е комфорт на местните власти, на кмета, на председателя на ОбС. Това е за варненци. Представете си сега как чакаме пари за бул. „Цар Освободител“, а той е необходим за тоя трафик да се облекчи. Чакаме заради липса на капацитет, на знания, на увереност дали е правилно.
  • Разбрах Ви, д-р Станев. Казвате, че трябва да се направи всичко Варна да продължи своя финансов комфорт.
  • Не точно, те варненци си плащат достатъчно данъци, част от тях отиват в държавния бюджет. Трябва да се гради нещо, което прави живота на хората по-добър. Девизът на СДС е Европейски граждани, но с европейски доходи. Ако ти не инвестираш, ако не вкарваш пари в икономиката на един град като Варна, не можеш да очакваш подобряване на стандарта на живот на варненци. Това е толкова просто, че няколко пъти сте ме обвинявали, че го повтарям. Ами ще го повтарям – няма друг начин, това е правилното управление. Сигурно и грешки сме правили, далеч съм от мисълта, че са ми поникнали крилца. Само че има ефективно и неефективно управление. И ако се страхувам от нещо, примерно от новите лица, от новите експерти, се страхувам от това дали са подготвени. Не че са глупави или лоши хора, не знам колко са подготвени.

Не знам тези, които искат нови избор, дават ли си сметка – остави, ще изхарчим едни 150-200 млн . лв., но дават ли си сметка какво правим в това време.

  • Последно – кратък извод от всичко, което до момента коментираме.
  • Първият извод – Коалицията ГЕРБ-СДС е победител и във Варна, и в България. Втори извод ГЕРБ- СДС и Бойко Борисов ще направи всичко възможно, за да има стабилна държава, за да се изпълнят важните въпроси – рамката да бъде договорена, това са социално-икономическите мерки, това е здравните мерки. И последно – което за нас във Варна е важно, ние искаме да продължи този възходящ път, по който Варна се развива в последните 10-11 г.