Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Румен Христов: В коалицията ГЕРБ-СДС има много сериозна експертиза

„В коалицията ГЕРБ-СДС има една много сериозна експертиза и един много сериозен опит. И СДС, и ГЕРБ са управлявали по време на криза“, коментира пред БНТ лидерът на СДС Румен Христов. По думите му от прагматична гледна точка една коалиция около ГЕРБ ще е полезна и в интерес на държавата.

„Макар и не с резултат, какъвто се надявахме да имаме, ние сме първа политическа сила, като втората е 24 мандата след нас“, подчерта Христов. Той се ангажира, че ако има решение за съставяне на кабинет, СДС ще участва в него, защото са в една коалиция с ГЕРБ.

„Тепърва предстоят разговорите, но смятам, че ние сме длъжни да подходим много сериозно към нашите избиратели – и по отношение на фигурата председател на НС… имаме предложение, но не е уточнено. И второ – ще имаме много сериозен кабинет. Аз смятам, че той трябва да бъде с хоризонт 4 години, да предложим нашите политики, а какво ще реши парламентът, е друг въпрос“, посочи Христов.

Относно подкрепата за евентуален кабинет, съставен от „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, Румен Христов очаква лидерът на новата политическа формация да подходи сериозно.

„В крайна сметка той е този, който събра най-много от т.нар. протестен вот. Ръководени и водени от разбирането, че трябва да има правителство в този тежък момент на пандемия, а не хвърляне веднага в нови избори, е въпрос на разговори какви посоки и политики ще бъдат предложени за управлението на страната“, изтъкна Христов. Той коментира и т.н. трети мандат, който връчва президентът.

„Ролята на президента е важна – в крайна сметка, той е комуникаторът, човекът който избира коя ще бъде третата политическа сила. Тук вече е гаданието – дали го даваме на БСП или на „Демократична България“ – въпрос на избор е“, смята лидерът на СДС. Той определи като напълно възможно най-голямата партия да бъде поставена в изолация в новия парламент, но припомни, че това в исторически план не е довело до добро управление за България. Според него, няма нищо лошо и втората политическа формация да понесе своята отговорност като сформира правителство и управлява страната.

„Лошият вариант е да се отиде веднага на избори – не че се страхуваме от избори или имаме някакво притеснение от служебен кабинет, но просто това не е практика и за България“, допълни Христов, информира tribune.bg