Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Бойко Рашков няма достъп до класифицирана информация от 2019 г.?

На 28 септември 2016 г. от ДАНС е издадено разрешение за достъп до класифицирана информация на Бойко Рашков. На 23 април 2019 г. от същия орган е издадено Отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация – отговарят на bTV от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Интересното обаче е, че точно тогава Рашков е бил преподавател в УНСС. От ДКСИ уточняват, че последиците от отнемането на достъпа, съгласно Закона за защита на класифицираната информация, са за срок от три години.

Комисията пояснява, че съгласно закона отнемането на разрешението не е мотивирано и затова не разполагат с информация за причините за неговото издаване.Пред bTV Бойко Рашков обаче обясни, че към онзи момент е бил завеждащ катедра „Наказателно-правни науки“ в УНСС.

„Не съм имал абсолютно никаква служебна необходимост да имам достъп до класифицирана информация“, заяви той.

„Пита се в задачата защо към онзи момент не са обявили този факт в медиите? Защо този човек обявява този факт, ако е факт, сега, когато аз заемам длъжността вицепремиер и министър на вътрешните работи? Кому е нужно това след няколко години да се изнася в медиите?“, попита Рашков.

Той допълни, че Георгиев не може да го уязви, защото „е твърде скромен в много отношения“.„Преди да се изказват такива като Димитър Георгиев, добре е да се справят със закона. Поне този текст да бяха научили от Закона за защита на класифицираната информация и когато се изказват, да се изказват компетентно“, заяви служебният министър.