Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Варненци сведоха глави пред подвига на Христо Ботев

С общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в Морската градина Варна отбеляза 145 години от гибелта на поета, предаде репортер на Varna24.bg.

Във връзка с извънредната епидемиологична обстановка и въведените от Министерството на здравеопазването противоепидемични мерки, поднасянето на венци и цветя не бе организирано, а самостоятелно от всяка организация и граждани.

Организатор на събитието е Община Варна, със съдействието на Военноморските сили

Ето какво споделиха от районно кметство „Приморски“ на страницата си във фейсбук:

На 13 юли 1875 г., когато е само на 27 години, Ботев пише във в. „Знаме“: „Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави.“

Тогава, той едва ли е подозирал, че в името на тази свобода ще загине във Врачанския Балкан на 2 юни 1876 г.

Така Ботев остава завинаги символ на невероятен, дори до безразсъдство, революционен дух, съчетан с висок поетически и журналистически талант.

За първи път 2 юни, когато е последния тежък бой , в който пада пронизан от куршум Ботев, е отбелязан през 1884 г. във Враца и Пловдив. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. Официално от 1901 г. се почита паметта и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Днес припомняйки си стиховете от поемата му „Хаджи Димитър“:“Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“, изтръпваме от пророчеството му – думи написани за всички принесли себе си пред олтара на Отечеството, но и думи, писани за самия него.

Снимка – БНР