Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.06.2021
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу Covid-19?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Патриотите: Изказването на Карадайъ е заплаха за етническия мир

ВМРО и НФСБ излязоха на протест пред централата на „Движението за права и свободи“ (ДПС). Поводът е изказването на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в Турция, което според патриотите поставя под съмнение националната идентичност на България. На среща с председателя на турския парламент Карадайъ каза: „Турция е нашата родина“. Патриотите настояват прокуратурата да се самосезира, защото, според тях, изказването на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ е заплаха за етническия мир.

„Ние излязохме, за да заявим своята категорична позиция, че ДПС трябва най-накрая да бъде закрита“, заяви Алекдансърд Сиди от ВМРО.“Тази земя е нашата земя. Не сме имигранти тук. Турция е нашата родина. Останахме там след османската империя, нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на нашите език, религия и обичаи“, отбеляза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Думите му коментира и президентът Румен Радев: „Лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието родина и в какъв контекст го употребява. И да си припомни клетвата, която е положил пред НС, да спазва българската Конституция. Не може да се създават партии на етническа и верска основа“, посочи Радев. Очаква се протестите да продължат докато исканията на патриотите не бъдат изпълнени, предаде bgonair.bg