Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.06.2021
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу Covid-19?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

В екипа на министъра на енергетиката – хора, свързани с Цветелина Бориславова

Александър Николов и Цветелина Бориславова

При назначаването на заместник-министрите на енергетиката информацията, която беше дадена първоначално за техния професионален път бе много мъглява. Това накара екипът на Фрог нюз да поискаме от служебния министър на енергетиката Андрей Живков допълнителна информация за образованието им и професионалният им път.

От предоставената информация се установяват повече от любопитни връзки, които обаче също ни бяха спестени. В името на обективността ви информираме:

Кой е заместник-министър Александър Николов?

До 19.01.2021 г. Александър Ангелов Николов е управител на „Пейтех“ ЕООД (в ликвидация) с капитал 1 000 000 лева. Едноличен собственик на капитала на „Пейтех“ ЕООД е „Българо-американска кредитна банка“ АД. Шеф на Наздорния съвет на банката е Цветелина Бориславова. На 26.04.2021 г. „Пейтех“ ЕООД прекратява търговска дейност. На 14.05.2021 г. Александър Николов е назначен за заместник-министър на енергетиката. Връзка на Николов с Цветелина Бориславова се установява и през „АЙ ДИ ЕС Фонд“ АД, в който до 04.03.2021 г. Николов е член на Съвета на директорите и изпълнителен директор. Фондът е създаден от „Българо-американска кредитна банка“ АД през юни 2019 г. с цел да подкрепя малкия и среден бизнес.

Кой е заместник-министър Мирослав Дамянов?

До 27.02.2018 г. Мирослав Велинов Дамянов е член на Съвета на директорите „АКСПО БЪЛГАРИЯ“ ЕАД, в който е от 2008 г.

Мирослав Дамянов е едноличен собственик и управител до 26.05.2021 г. на „ТРИКВЕТРА“ ЕООД и съдружник в „ИНТЕРЕНЕРГОИМПЕКС“ ООД с управител Рутман Лвович и в „НАЦИОНАЛЕН ИНСТИТУТ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ“ ООД.

Свързаното с „ИНТЕРЕНЕРГОИМПЕКС“ ООД и заличено през 2015 г. дружество „РИСК РЕНЮАБЪЛ ЕНЕРДЖИ- СП /РРЕ-СП/“ ЕАД води до интересна връзка с Богомил Манчев.

Кой е съветникът на министъра Антон Симеонов?

В отговор на въпроса ни кои са съветниците му министър Живков отговори, че го съветва Антон Симеонов, който има над 10 годишен опит в областта на енергетиката, но пропусна да посочи, че опита на Симеонов е единствено в „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД, където в момента е началник на отдел „Електроенергийни проекти“. Назначаването на Антон Симеонов в държавния холдинг се случва по по времето, когато майка му Валентина Симеонова е заместник-министър на труда и социалната политика в първия кабинет на Борисов. От служебния министър на енергетиката чухме, че дружествата под шапката на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД имат задължения за 2.5 млрд.лв. и критика, че холдингът вместо да развива стратегически проекти е влязъл в „дългова спирала“.