Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Как Бойко Рашков и съпругата му се оказаха собственици на резиденция, къщи, апартаменти, гаражи и парцели?

Как вътрешният министър и съпругата му се оказаха собственици на резиденция, къщи, множество апартаменти, гаражи и парцели, докато през 2018 г. пропускат да декларират доход от 645 000 лв.? На този въпрос потърси отговор ПИК, проследявайки имотното състояние на МВР шефа на Румен Радев, който за месец заформи невиждани скандали в държавата.

Съдържанието на имуществените декларации, които Бойко Рашков е бил длъжен да подава през годините с оглед на позициите в държавни институции, които е заемал, повдигат множество въпроси, най-важният от които е този – може ли с държавна заплата да станеш истински имотен магнат.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър има толкова недвижими имоти, почти колкото са членовете на правителството, назначено от президента Румен Радев. Бившият следовател и съпругата му Мария Михова, която е нотариус, притежават резиденция, къщи, множество апартаменти, основно в София и Несебър, гаражи и няколко парцела в различни точки на страната.

Общата стойност на недвижимото имущество, собственост на фамилията Рашкови, възлиза на много над един милион лева. Но само по данъчна оценка. Според експерти пазарната стойност на имотите надхвърля фамозните 2 милиона евро!

Само резиденцията му в в полите на Витоша би могла да се изтъргува за 1 милион евро.

В същото време се оказва, че през 2018 г. Рашков пропуска да декларира доходи от „друга стопанска дейност“ на семейството в размер на близо 645 000 лв. В декларацията за календарната 2017 г. са констатирани и други фрапиращи несъответствия – като декларирането на парични средства по банкови сметки в размер на 82 016 лв., вместо 200 664 лв. Липсват данни за съпругата – парични средства по банкови влогове и банкови сметки в размер на 62 606 евро; 15 787 евро; 58 392 евро; 11 488 лв.; 21 352 лв.;155 912 лв. и в размер на 20 896 евро. Към онзи момент Бойко Рашков е на длъжност директор на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

През май 2019 г. Бойко Рашков коментира пред „Дневник“, че е декларирал само 82 016 лв., защото толкова е имал в сметките си.

„Обявените за недекларирани 645 хил. лв. от друга стопанска дейност той не успя да си ги обясни, като каза, че не се занимавал с такива дейности“, пише още сайтът, пред който Рашков изразил учудване защо трябва да декларира доходите на съпругата си, която е нотариус.

Десет години по-рано обаче това е направено. Тогава Бойко Рашков обяснява закупуването на два апартамента в София именно с доходите на съпругата си.

Макар да е юрист с дълъг професионален опит, има много неясноти в съдържанието на имуществените декларации на настоящия МВР-шеф. Толкова много, че преди две години Рашков попада в списък на хора от властта, на които антикорупционната комисия е дала срок за коригиране на неточности в декларациите. Рашков обаче така и не ги отстранява, а това обяснява с факта, че не е знаел, защото бил търсен на стар адрес, на който отдавна не живеел.

Поведението на 66-годишния юрист е повече от странно, защото той пропуска да подаде декларация при напускането на ръководеното от него Бюро за контрол на подслушванията. И още нещо – след дълги години семеен живот, едва през 2019 г. двамата със съпругата му сключват брачен договор.

Всичко това е изненадващо, защото през по-голямата част от професионалния си път Рашков е заемал позиции, които са изисквали деклариране на доходи и имущество.

В средата на 90-те години Рашков е следовател, когато е избран за главен прокурор, но по политическа поръчка на тогавашния премиер Иван Костов така и не става първи обвинител. После четири години е депутат от БСП, а след това за кратко и заместник-министър на правосъдието в Тройната коалиция. След 2009 г. се връща в следствието, за да бъде избран с гласовете на БСП, ДПС и „Атака“ в края на 2013 г. за председател на новосъздаденото Бюро за контрол на подслушванията. Рашков е преподавател по наказателен процес. През 2020 г. е назначен за съветник на президента Румен Радев.

Именно последното обстоятелство принуждава в крайна сметка Бойко Рашков да „осветли“ имущественото си състояние, като със закъснение от цяла година след освобождаването на поста на председател на НБКСРС подаде декларация. Така в графата „недвижими имоти“ са попълнени общо 19 позиции, формално придобити през 2019 г. по силата на „брачен договор“.

Прави впечатление, че липсват двата големи апартамента в кв. „Витоша“, закупени през 2009 г., както и всички имоти, които остават собственост на съпругата му. Рашков декларира и вложения в пенсионни и инвестиционни фондове, равняващи се вече на 750 000 лв.

Със сигурност доходите на Рашков през годините, с оглед на заеманите позиции, са били над средните за бюджетната сфера, но далеч от тези, които позволяват превръщането на един добре платен държавен служител в имотен магнат, който може да си позволи да живее в луксозна резиденция, разположена във вилна зона „Американски колеж“ в подножието на Витоша. Едно от възможните обяснения за имотните придобивки може да се окаже професията на съпругата на МВР-шефа, която е столичен нотариус.

legalworld.bg