Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Медиите в Дания се обединяват Facebook и Google да им плащат за авторски права

Медиите в Дания се обединяват, за да договорят с Google и Facebook плащания за новини, първият опит в Европа колективно да се преследват претенции към технологичните гиганти, информира „Ройтерс“.

Представители на 29 датски медийни компании, включително държавната телевизия DR, частично финансираната от държавата TV2, както и повечето големи издатели на вестници, ще се съберат в петък за първата си среща.

„Смятаме, че колективното управление на нашите права ще даде най-добрата и най-справедлива стойност по отношение на използването на нашето съдържание от големите технологични компании“, подчерта Стиг Орсков, изпълнителен директор на медийната компания JP/Politikens Hus.

Преговорите с Google и Facebook ще започнат след срещата в петък, уточни Орсков. Може да последват преговори с други технологични компании като Twitter, добави той.

Ходът идва, след като промяна в директивата на ЕС за авторското право миналата година ще накара платформите за споделяне като Google и Facebook да инсталират филтри, за да попречат на потребителите да качват защитени с авторски права материали като новини.

Facebook и Google са изправени пред преговори за това колко могат да публикуват линк от новинарски медии и дали трябва да плащат за това.

„Това не е съдържание, създадено за безплатна употреба“, настоя Андерс Краб-Йохансен, главен изпълнителен директор на Berlingske Media, датска медийна къща и бъдещ член-основател на колектива, като добави: „Това е някакво калифорнийско недоразумение“, визирайки щата, в който се намират централите на американските технологични гиганти.

Вдъхновението за инициативата отчасти идва от музикалната индустрия, уточни Орсков, като има предвид музикантите, които колективно договарят права със стрийминг услуги за музика като Spotify.

По-рано тази година във Франция имаше спорове, когато някои медии останаха извън синдикалните преговори с Google, информира news.bg