Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Борислав Гуцанов: Варна трябва да задава визия и темп, а не да цикли в проблеми и скандали

Роден е на 17 юни 1967 г. във Варна. Завършил е паралелка с физика в Математическата гимназия в града, а след това и ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” със специалност “Корабоводене на гражданския флот”. Завършил е Военна академия „Г.С.Раковски“. Дълги години работи в корабния бизнес. Бил е общински съветник от БСП, два мандата шеф на ОС – Варна. Депутат в 42-ото и 45-ото НС.

  • Г-н Гуцанов, втори сте в листата на коалицията “БСП за България” за Варна, след като лидерът г-жа Корнелия Нинова Ви зае първата позиция за вота на 11 юли. Част от хората в листата също са нови. Какво наложи тези промени?
  • Знам, че мнозина очакват зад промените да има интрига и напрежение, но ще трябва да ги разочаровам. Решението на г-жа Нинова да оглави Варненската листа не е еднолично, а съгласувано – както на ниво национално ръководство, чийто член съм, така и на ниво местна организация. И промяната в листата ни е само на първата позиция, тя касае почти четвърт от състава на отбора, с който се явяваме за доверието на хората на 11 юли. Варна не за първи път е терен за сблъсък на партийни лидери. Мисля, че няма място за комплекси по тази тема. Лидерите сблъскват управленски идеи във Варна, защото на нашия град му отива да задава визия и темп за развитие, а не да цикли в проблеми и скандали. С ръка на сърце мога да уверя хората от Варна и областта, че зад обновения и подмладен вариант на листата на “БСП за България” стои отбор от качествени хора, мотивирани да работят здраво за рестартирането на важните проекти за града и региона.
  • Смятате, че управлението на ГЕРБ е вкарало Варна в застой?
  • Смятам, че ГЕРБ обърка скъпите ремонти с развитието. Няма съмнение, че Варна и страната ни повече от всякога точно в този момент се нуждаят от управление, което ще има визия за истинско, модерно развитие на висока скорост. Не съм човек на самоцелните критики и политически нападки, затова не отричам, когато има свършена работа. Но обичам нещата да се наричат с истинските и имена. И ще дам пример за това: Да, Пристанището е много променено,но е далече от вида, в който трябва да е и който, ще доведе друг вид туристи във Варна и ще даде други перспективи и други приходи за държавата ни. В момента е нещо средно между бира-скара и голям паркинг и аз не мога да приема това за нормално. Не може да се правим и, че нищо не се е случило, когато 350 млн лв са дадени за удълбочаване на канала “море-езеро“, без търг, без процедура по Закона за обществените поръчки. По същия начин 1 млн лв, без ДДС, бяха платени на фирма “Хидрострой” за ремонт на тръбата, която аварира и изля тонове фекалии в Езерото.

Подобни действия изискват проверки и отговори за това реални ли са цените, как са избрани получателите им и т.н. И ние в “БСП за България” ще искаме бързи резултати от тези проверки. Защото, ако се окаже, че на цените, по които ГЕРБ плаща ремонти и други дейности, градът ни може да получи два пъти повече, ние сме твърдо за това и ще отстояваме тези принципи в следващия парламент.

  • Говорите за бъдещото управление, но т.нар партии на протеста категорично лепят на БСП етикета “партия на статуквото”, която няма право да участва във властта.
  • Това, освен че е лъжа, звучи меко казано нагло и то от устите на хора, които наричат себе си “лица на промяната” и удобно премълчават политическите трансформации, през които са преминали в годините назад, и са били и народни представители, и министри…Срещу това лицемерие ние противопоставяме реалното присъствие и политическо поведение на БСП като единствената последователна опозиция на управлението на Борисов. И аз нямам съмнение, че след еуфорията на площадните призиви и обещания на ангро всичко ще си дойде по местата.
  • Вярвате, че след изборите на 11 юли здравият разум ще надделее и ще излезем от спиралата “от избори в избори”?
  • Вярвам, че българският народ няма да стои доброволно заложник на ничие его и ще отрезви и най-големите егоцентрици на политическата сцена.
  • petel.bg