Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Доц. Медиха Хамза: В парламента ще отстоявам приоритетите си докрай


„Ясно съм определила своите приоритети, които в Народното събрание ще отстоявам докрай!“ Това заяви за ДНЕС+ кандидатът за народен представител на СДС-Варна в коалицията ГЕРБ-СДС доц. д-р инж. Медиха Хамза. „Борбата тепърва започва, защото изборите са просто много малка част от отговорността, която поемам. Народен представител е отговорност, която трябва да се разчита буквално – хората са ти гласували доверие, затова е задължително да оправдаеш доверието, което избирателите са ти гласували. Считам, че с житейския ми опит и професионалната ми кариера съм доказала, че мога да нося такава отговорност“, коментира доц. Хамза.

„Образованието е стълбата, която дава възможности за растеж в професията, а за реализацията на подготвените кадри е нужно да се погрижи държавата. Ние сме хората, които трябва да осигурим базата, да изградим основите, на които ще стъпят младите и дипломирани специалисти“, сподели кандидатът за народен представител от СДС-Варна. Според нея това може да се осъществи по няколко начина: създаването на условия за симбиоза между бизнеса и образованието, в лицето на учебните заведения; по-масово прилагане на модерни технологии и методики на обучение, и разширяване на мрежата за професионалното образование.

Като тенденция се очертава липсата на строго профилирани и специализирани кадри в някои специалности. Това налага да се инвестира в образователната сфера на всички нива, за да получават младите хора образование, което да отговаря на критериите на европейските нива. Инвестициите приоритетно следва да се насочат към модернизация на базите в училищата, увеличаване на практическите обучения и допълнителна квалификация на учениците в реалната среда извън учебните заведения.

Доц. д-р инж. Медиха Хамза поставя акцент и върху друга сфера, която е уникално българска – читалищната дейност.

„Много ми се иска тези храмове на българщината да бъдат обновени, модернизирани, добре финансирани от държавата, защото са уникално явление в световен мащаб. В нито една друга държава по света не съществува аналог на българското читалище! За нас това са съвременните информационни центрове, в които работят от библиотеки до танцови зали“.

Кандидатът за народен представител на СДС-Варна от коалицията ГЕРБ-СДС от години е социално ангажиран човек. Доц. д-р инж. Медиха Хамза винаги е приемала за свой приоритет социалните дейности. „Още преди времето, в което бях съветник в Общинския съвет на Варна и председател на постоянната комисия „Социални дейности и жилищна политика“, се занимавам с дейности в социалната сфера. На първо място в тази сфера проблемът в България отново е финансов“, обяснява доц. Хамза. По думите ѝ, освен неуредиците в закона и промените, които непрекъснато се извършват „на парче“, социалната работа е много ниско заплатена.

„Пред нас е съвсем скорошният пример: по време на пандемията социалните работници бяха също на първа линия, както и медицинските лица. Работата им е тежка, на моменти непосилна, а заплащането е обидно ниско“.

Доц. Хамза е убедена, че социалният патронаж е дейност, която е много полезна за хората, особено в условията на пандемия и карантина. Проблемът, обаче е, че обхвата на тази грижа е ограничен, а процентът на хората, които се нуждаят от нея не е намалял.

И още един проблем в социалния сектор, който е важен за доц. Хамза – проблемните условия и трудно достъпната градска среда за хората с увреждания. На места инфраструктурата или липсва, или не работи адекватно. Хората с увреждания обаче, се нуждаят не само от условия за лесен достъп до обществени места, но и от работни места. За тях е изключително важно да са в състояние да бъдат полезни на себе си и на обществото. Наложително е да се усъвършенства механизмът, който да осигурява трудова заетост за тях. Начините, по които може да им бъде осигурена подходяща работна среда, са много.

„Спа туризмът също е приоритет, който ще следвам. Смятам, че България има уникалния късмет да разполага с уникални по състав на водата минерални извори, които са сериозна предпоставка за развитие на балнеолечението. Това е сектор, който освен за развитие на туристическия бранш, трябва да се използва и за лечение на българските граждани, следвайки нормативната уредба по здравна каса“, подчерта доц. Хамза.

Според нея усилията в тази насока трябва да са фокусирани върху реализацията на висококвалифицираните специалисти в областта, които страната ни подготвя и с които разполага.

Доц. д-р инж. Медиха Хамза акцентира, че приоритетите, които си е поставила и ще отстоява в парламента, са само малка част проблемите, които се нуждаят от преосмисляне. „Има още много сектори, в които реформите са наложителни. Решенията, които СДС предлага за разглеждане в работата на 46-тото Народно събрание, са записани в програмата на синята партия“.