Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Фаворитът на Слави, Николай Василев и неговият инвестиционен проект с Моника Станишева

Бившият министър Николай Василев, негови подчинени и изпълнители на обществени поръчки на министерството на държавната администрация движат общ инвестиционен проект

пише Росен БОСЕВ от вестник Капитал през далечната 2010 г.

Един не много студен февруарски ден през 2008 г., когато Николай Василев е министър на държавната администрация, в изискан офис на столичната ул. „Раковски“, срещу градинката на „Кристал“, се събират разнообразна група от инвеститори.

Сред тях са представители на рекламната агенция „Оксиген“, съветничката на тогавашния премиер Сергей Станишев – Моника Йосифова, и нейната PR агенция „Актив груп“, майката и съпругата на тогавашния министър на държавната администрация Николай Василев, главният секретар на министерството Биляна Дякова, известният адвокат Иван Тодоров… Те са сред учредителите на акционерното дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) „Експат бета“ – част от финансовата група „Експат капитал“, в която днес изпълнителен директор и член на Съвета на директорите е… самият Николай Василев.

В „Експат капитал“ работят поне петима бивши служители на закритото Министерство на държавната администрация и административната реформа, МДААР. От тях двама – бившият зам.-министър Мария Дивизиева и експертът Милена Велинова, са имали пряко отношение към одобряването на бенефициентите по оперативната програма „Административен капацитет“ (ОПАК), която министерството на Николай Василев управляваше.

Преди да станат учредители на „Експат бета“ част от фирмите (формиращи над 50% от капитала) са печелили обществени поръчки от министерството на администрацията, финансирани по ОПАК.

Няма нищо укоримо в това бивши политици и управляващи да развиват съвместен бизнес, както няма нищо лошо фирми да получават финансиране или да печелят обществени поръчки. Стига естествено всичко да става по правилата и да не оставя съмнение за конфликт на интереси. Фактите около акционерите в компанията, която в момента се ръководи от Николай Василев говорят тъкмо за обратното, въпреки че бившият министър енергично отрича какъвто и да било умисъл в многобройните съвпадения.

Първата регистрирана фирма във финансовата група „Експат капитал“ е създадената през март 2006 г. във Варна

„Експат груп“
Едноличен собственик на капитала на дружеството е варненският адвокат Камен Киров, който на парламентарните избори през 2005 г. беше в листите на НДСВ, а на последните местни избори беше кандидат от партията „Нашият град“ за кмет на Шабла. По времето на управлението на НДСВ той влиза в надзорните съвети на БТК, „Булярд корабостроителна индустрия“, „Параходство Български морски флот“. Камен Киров е един от близките приятели на Николай Василев и е работил с него, когато той беше министър на икономиката (2001-2003) и министър на транспорта и съобщенията.

В края на 2006 г. „Експат груп“ учредява заедно с още две фирми – „Декстра недвижимости“ (при последното общо събрание на акционерите 98% акциите на това дружество са били собственост на Никола Янков) и „Проджект синерджи“ (според ДАКСИ 80% собственост на Неделчо Неделчев), фирмата „Експат капитал“, която впоследствие ще стане обслужващо дружество на АДСИЦ „Експат бета“, с който започнахме този текст. При учредяването на „Експат капитал“ в управлението влизат както Камен Киров, така и двама заместници на Николай Василев по времето му на министър на транспорта и съобщенията – Никола Янков и Неделчо Неделчев.

Миналата година, три месеца след като мандатът на тройната коалиция приключва, Николай Василев купува от Камен Киров „Експат груп“ за 50 хил. лв., въпреки че за предходната година дружеството отчита близо 176 хил. лв. приходи и активи за почти 1 млн. лв. Седмица по-късно бившият министър назначава за управител на „Експат груп“ неговия заместник в МДААР Мария Дивизиева. Николай Василев заменя Камен Киров и в „Експат капитал“.

Година и половина по-рано и докато Николай Василев е все още министър – на 4 февруари 2008 г., в София е учреден

„Експат бета“ АДСИЦ
От протокола на учредителното събрание на акционерите виждаме, че акции в АДСИЦ-а има Моника Йосифова (лично и през фирмата й „Актив груп“ тя притежава 10%); рекламната агенция „Оксиген“ (11.93%); „Експат груп“ (3 %); адвокатът Иван Тодоров (3.33%); майката (0.67%) и съпругата (1.67%) на Николай Василев; главният секретар на МДААР Биляна Дякова (6.07%); „Бенчмарк фонд 2&3“ (30%) и др.

При задължителното увеличаване на капитала няколко месеца по-късно „Сиела софт енд паблишинг“, управлявано от адвокатската кантора на Иван Тодоров и брат му Веселин Тодоров, придобива дял от 11.12%, а „Оксиген“ увеличава дела си до 20%.

Битието на съакционери в „Експат бета АДСИЦ“ далеч не е единствената пресечна точка между фирмите на Моника Йосифова, „Сиела“ и „Оксиген.“

Свързва ги и друго – всичките без изключение са изпълнители на различни обществени поръчки, финансирани по оперативна програма „Административен капацитет“ –

ОПАК
Например през лятото на 2008 г. „Оксиген“ ЕООД печели обществена поръчка на МДААР с предмет „мониторинг на изпълнението на специализирано обучение по английски език за работа с институциите на Европейския съюз“. Средствата идват от ОПАК, а фирмата предлага цена от 208 хил. лв. за извършването на пет хиляди проверки. При подписването на договора така и не стана ясно защо точно рекламна агенция ще проверява знания по английски.

Тогава пред „Капитал“ Николай Василев отрече връзка с дружеството. Дали това е така, можем да гадаем, но е важно да се отбележи, че към момента на възлагането на поръчката „Оксиген“ е било съакционер със съпругата и майка му, както и с главния секретар на министерството Биляна Дякова. Видно от фирмените регистри, „Оксиген“ и Николай Василев използват един адвокат – Марина Тодорова, сега мениджър правни въпроси в „Експат капитал“.

Друг акционер в „Експат бета“ – „Актив груп“, също има опит с ОПАК. Дружеството държи 20% от дяловете в „Консорциум за диалог с администрацията“, който пък печели поръчката за „информиране на широката общественост“ за програма ОПАК с оферта на стойност от 1.2 млн. лв.

Собственичката на „Актив груп“ Моника Йосифова е управител на консорциума. Комитетът за наблюдение на ОПАК пък по това време се ръководи от зам.-министър Мария Дивизиева, сега управляващ директор на „Експат груп“.

Доколко е било уместно провеждането на подобна поръчка (и на такава цена) е спорен въпрос най-малко поради факта, че към управляващия орган на ОПАК е имало експерт по мониторинг и публичност. Това е Милена Велинова, сега мениджър връзки с инвеститорите в „Експат капитал“. Главен експерт в пресцентъра на МДААР (който също би могъл да информира широката общественост за ОПАК) по това време е Наталия Димитрова. Днес тя е мениджър ПР и реклама в „Експат капитал“. Опитахме да открием Моника Йосифова за коментар, но телефонът й беше изключен.

„Сиела софт енд паблишинг“ АД е изпълнител на поръчка за обучение на магистрати и съдебни служители, възложена от ВСС (финансирана със средства по ОПАК) на стойност близо 500 хил. лв. С министерството, управлявано от Николай Василев, пък издателството има поддоговор за 50 хил. лв. за обучение на чиновници за работа с приетия преди няколко години Закон за електронното управление. В консорциум с други фирми „Сиела софт енд паблишинг“ е изпълнител на поръчки за над 1.5 млн. лв., като всичките средства идват от… ОПАК.

Директорът за връзка с инвеститорите на „Експат бета АДСИЦ“ Никола Янков категорично отрече да има връзка между спечелените от трите фирми обществени поръчки и тяхното участие във фонда. „Ние сме публично дружество и всеки може да си купи акции“, каза той и поясни, че именно съвместният бизнес с държавата е начин за първоначалното натрупване на капитали. С адвокат Иван Тодоров не успяхме да говорим – от кантората му казаха, че той е в болнични.

Бившият министър Николай Василев коментира лаконично: „Няма такава връзка.“

Съвсем друг е въпросът, че и „Оксиген“ и „Актив груп“ (респекивно Моника Йосифова) са закупили акции при учредяването на „Експат бета“, а не през борсата.

Видно от сайта му, в момента фондът има един-единствен проект – покупката на 140 000 кв. м земя в регулация в Курорта Камчия на Черноморието
Самите „Експат бета“ АДСИЦ определят цената, на която са закупили терена, като „изключително атрактивна“.

Проверка в имотния регистър показва, че в края на юли 2009 г. дружеството купува три парцела в курортно селище Камчия на обща стойност 4.55 млн. лева или 32 лева на квардратен метър. Средната цена на сходни терени според справка в сайта imot.bg е 40 евро на квадратен метър.

„Експат бета“ купува терените от две фирми – „Кирови инвест“ и „Кава консулт“. Едноличен собственик на капитала на първото дружество е адвокат Камен Киров, който държи и 50% в „Кава консулт.“

Двете фирми са купили парцелите половин година по-рано от Държавна агенция по горите (ДАГ) общо за 1.1 млн. лева (7.8 лева на квадратен метър). От Министерството на земеделието и храните поясниха, че решението за сделката е взето лично от директора на ДАГ по това време – Стефан Юруков. В момента той е обвиняем за сключване на неизгодни сделки по времето когато е бил директор на агенцията.

Николай Василев каза, че научава от „Капитал“, че именно неговият приятел Камен Киров е купил тези терени от ДАГ.

Самият Киров отказа да коментира как е успял да намери земя на толкова изгодна цена. „Имайте предвид, че към цената на сделката трябва да се прибави и таксата, която се плаща за изваждането на земите от горския фонд, която не е малка“, поясни той и допълни, че е купил земята за себе си, но не е имал възможност да финансира проекта си и затова продал земите на „Експат бета“, които познава отдавна.

От съдебни протоколи виждаме, че Камен Киров многократно е представлявал в съда Красимир Тодоров, кмета на Аврен, избран от коалиция, в която влиза и НДСВ. (Аврен е общината, в която се намират парцелите и к.к. Камчия). Преди година и половина неправителствената организация на Тодоров „Камчийски пясъци“ спечели проект по ОПАК на стойност 200 хил. лв.

Към този факт можем да прибавим и още един – през юни 2008 г. правителството взима решение да бъдат отпуснати средства от бюджета за изграждането на „общинска техническа инфраструктура – магистрален водопровод“ в к.к. Камчия. Предложението е направено от министър Петър Димитров, който го мотивира така: „Разбирате, че развитието на Камчия зависи от това.“

След изказването на Петър Димитров, думата взима премиерът Сергей Станишев, който казва лаконично: „Благодаря, господин Димитров. Ние с господин Василев го подкрепяме.“

Друг Василев, освен Николай, по това време в правителството не е имало. Естествено, подкрепата на Сергей Станишев и Николай Василев за нов магистрален водопровод в Камчия може да е продиктувана от желание за развитие на българския туризъм.

Освен средства от бюджета обаче канализацията в к.к. Камчия се финансира и от европейски фондове – Оперативна програма „Околна среда“. Проектът, удобрен от правителството на Станишев, е на стойност 1.48 млн. лв. и е одобрен от предишното правителство.

Дали това се дължи на връзките на Николай Василев с инвеститора, и/или на факта, че акционерът в „Експат бета“ Моника Йосифова беше между най-влиятелните съветници на премиера Сергей Станишев, можем само да гадаем.

Николай Василев първо се съгласи да се срещне с нас, но впоследствие изпрати на срещата Никола Янков, който обясни, че „Експат бета“ е публично дружество и всичко, свързано с него, е достъпно за обществото. Той категорично отрече каквато и да е било връзка между ОПАК, обществените поръчки, които фирмите са печелили, и дейността на „Експат капитал“.

Заглавието е на редакцията