Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Ива Митева ще председателства и 46-то Народно събрание

Ива Митева от „Има такъв народ“ бе избрана за председател на 46-то Народно събрание. 137 депутатите гласуваха „за“, 99 се въздържата и един гласува против.

По второто предложение от БСП – Кристиан Вигенин, гласуваха 35 за, 6- против и 137 се въздържаха.

По време на дебатите за избор на нов председател на парламента, Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ заяви, че предлагат за нов парламентарен шеф Ива Митева, бивш председател на 45-то Народно събрание. Той представи биографията ѝ на вниманието на депутатите и посочи, че тя е най-достойният председател и на 46-о Народно събрание.

БСП предложи за председател на 46-то Народното събрание Кристиан Вигенин. Точно такъв човек е необходим на парламента, защото е обща отговорността ни да върнем доверието на гражданите, да работим заедно, ефективно и да решаваме проблемите на хората, аргументира се Корнелия Нинова.

Депутатът от БСП Георги Кадиев аргументира своя отрицателен вот за Ива Митева с липсата на разговор между партиите. „Това гласуване е тест за гласуване на правителството. „Липсата на разговор между партиите могат да кажа, че тази липса ще доведе до провала и на този парламент“, предупреди Кадиев.

Той познава хора от ГЕРБ, ДПС и от други партии, че не са корумпирани, но и такива, които са корумпирани. Кадиев познава хора, които са анти статуквото, но са гласували за Пеевски. Какво се промени за два месеца в тези хора, запита Георги Кадиев.

Прокарването на разделителна линия статукво – антистатукво, което не е правилно, ще доведе до провала на парламента и до евентуалното връщане на ГЕРБ на власт, изтъкна Кадиев. Трябва да започнем официални преговори, завършващи с подписано споразумение, настоя той.

Ваша е отговорността, започнете разговори и започнете да търсите начин да си говорим, обърна се Кадиев към депутатите от ИТН.

Новоизбраният председател на 46-о Народно събрание Ива Митева заяви, че Народното събрание заема първостепенно място в държавната система и определя основните политики на правителството. Народното събрание не само законополага, но и упражнява парламентарен контрол, което означава силен парламент, подчерта Митева.

Силен парламент означава и постоянно търсене на отговорност от членовете на Народно събрание. Ние трябва да положим усилия, за да се изпълнят принципите на правовата държава, настоя Митева.

Ние трябва да помним за какво сме избрани, да мислим и говорим като народни представители, защото това го изисква истинския парламентаризъм. Никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали, каза тя.

Ние трябва да изпълним поетите ангажименти към българските граждани със законодателство за по-добър живот, здравеопазване, образование и законодателство за постигане на реална съдебна реформа, открои Ива Митева.

Тя вярва, че в 46-о Народно събрание ще бъдат приети закони, с които да живеят достойно всички български граждани. Мика Зайкова ѝ пожела успех и „след 4 години да си тръгне от председателския стол на Народното събрание.

Заместник-председатели на 46-о Народното събрание станаха Виктория Василева от „Има такъв народ“, Росица Кирова от ГЕРБ, Кристиан Вигенин от БСП, Атанас Атанасов от „Демократична България“, Мукаддес Налбант от ДПС и Татяна Дончева от „Изправи се. БГ. Ние идваме“.

Законотворците гласуваха единодушно за направените предложения, както и предложението за правилник на вътрешния ред, информира news.bg