Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Влад Тенев от Варна е най-богатият българин

Влад Тенев, съ-основател на платформата за бърза търговия с акции Robinhood, вече официално е най-богатият българин, след като дебютът на компанията на борсата в Ню Йорк вдигна цената ѝ до близо 32 млрд. долара.

Акциите на Robinhood започнаха да се търгуват на NASDAQ борсата в Ню Йорк след дългоочакваното първично публично предлагане (IPO) на компанията, в рамките на което книжата бяха пуснати на единична цена от 38 долара.

С това платформата успя да продаде 52,4 милиона акции, като по този начин привлече инвестиции от 1,9 млрд. долара. С това капитализация ѝ вече е размер на почти 32 млрд. долара.

За последно през септември компанията бе оценена на частните пазари на 11,7 милиарда долара.

Този ход повиши и личното състояние на двамата ѝ основатели – българинът Влад Тенев и колегата му Байджу Бат, като според Bloomberg Billionaires Index те вече притежават активи, оценявани съответно на 2,4 млрд. и 2,8 млрд. долара. Според изчисленията на сп. Forbes богатството на двамата достига пък 2 и 3 млрд. долара.

Причината за разминаването е, че двете издание използват различна методология за оценка на нетното богатство, както и отразяват движенията по него на различен период от време.

Все пак обаче, независимо кои цифри ще гледаме, това прави Влад Тенев официално най-богатият българин. Той влезе в клуба на милиардерите по-рано тази година, след като сп. „Форбс“ оцени състоянието му на 1 млрд. долара. Със сегашния ход на компанията обаче то предстои да расте.

Пред двамата предприемачи стои възможността да получат правото върху акции на стойност от още милиарди долари, ако компанията постигне заложената цел книжата ѝ да поскъпнат до 300 долара в следващите 8 години.

Официално компанията си поставя за мисия да демократизира бизнеса на инвестициите, а мнозина я определят като средство за масовите потребители да влязат в света на борсовата търговия.

Тенев и Бат основават Robinhood преди 8 години. Днес платформата има 17,7 милиона потребители на месечна база, а над половината от тях правят първите си инвестиции чрез компанията, информира webcafe.bg

До 5-годишна възраст Влад, както го наричат всички в САЩ, живее в родната си Варна, а след това емигрира в Америка с родителите си, които в последствие заемат ръководни постове в Световната банка.

Тенев от малък проявявал интерес към математика и наука. Израснал е в семейството на двама академично ориентирани родители, които не скривали радостта си, че той има афинитет към точните науки. Влад всъщност израства във Вирджиния до 13-годишен, след това родителите му и той се местят във Вашингтон, където записват Влад да учи в частното училище по технологии “Томас Джеферсън”. След като завършва училището, технологичният гуру е приет да учи математика в “Станфорд”, информира trud.bg