Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Аланис Морисет за нехайството към сексуалния тормоз през 90-те

Аланис Морисет винаги е била известна със силния си, понякога гневен, но подчертано феминистки насочен глас. Това я отличава от десетките изпълнители, пробили в началото на 90-те.

Но въпреки че е популярна като лице, което е изявен защитник на жените, тя пак не получава достатъчно гаранции какво внимание получава от страна на хората, задвижващи музикалната индустрия преди две десетилетия. Дори и когато „бие камбаната“ за изнасилвания зад завесите на световната слава, на които и самата тя е жертва още от 15-годишна възраст.

„Отне ми години на терапия, за да мога да призная пред себе си, че съм жертва на насилие. Доскоро си казвах, че е станало с мое съгласие, но сега си мисля – Хей, ти си била само на 15 г., това няма как да е нормален секс. Това е педофилия. Това е чисто изнасилване“, споделя Аланис за новата документална лента на HBO – Jagged.

Филмът, чиято премиера бе в рамките на Световния филмов фестивал в Торонто, разказва за кариерата на канадската поп звезда, започвайки от самото начало и съсредоточавайки се върху пика ѝ – новаторския албум на Морисет от 1995 г. Jagged Little Pill, без да пропуска тежките компромиси, които певицата преглъща по пътя си към върха.

В интервютата пред режисьора на лентата Алисън Клейман 47-годишната певица не крие, че изпълненията на сцената и записването на музика през 90-те вървят редом със сексуалния тормоз. Опипванията и неуместните намеци са толкова обичайна гледка, че в един момент повечето продуценти и музиканти са спрели да им отдават значение. Но е и Аланис.

Аланис споделя, че многократно е обръщала внимание на хората с власт в бранша за злоупотребите, които се случват и чийто жертви често са непълнолетни момичета. Но молбите ѝ за по-строго отношение спрямо насилието в неговите разновидности – физическо, психическо и емоционално, са подминати с безразличие.

„Оставах с чувството, че тези хора са напълно глухи. За тях беше по-лесно да станат и да излязат от стаята, пренебрегвайки случващото се“, казва Морисет във филма.

Кои са имената на хората, които са си затворили очите пред сигналите ѝ за насилие, не става ясно. Не се разбира и кои са възрастните мъже, посегнали на Аланис, преди да е навършила 18 години.

Изпълнителката отказва да говори с конкретика, спирайки се само на факта, че изнасилвания и тормоз е имало, а тя е само една от пострадалите, като подчертава дебело, че много преди социалните движения #MeToo и Time’s Up да станат популярни, тя и други нейни колежки са опитвали да осветят случаите на малтретиране в музикалната индустрия.

„Хората се питат защо сме чакали 30 години, за да докладваме за предполагаемото насилие. Това не е вярно, не сме чакали 30 години. Просто тогава нямаше кой да ни чуе“, казва Морисет, цитирана от webcafe.bg