Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Румен Христов: Най-важното е президентът да е демократ

„Най-важното е президентът да е демократ, да има афинитет към политиката. Проблемът на Радев е, че в екипа му няма политици. Той трябва да комуникира с политическите формации и е добре да се направи екип“, коментира пред „България он еър“ лидерът на СДС Румен Христов.

Той е убеден, че новият държавен глава трябва да е различен от сегашния, за да нямаме колебания накъде гледаме, тъй като страната ни е направила своя избор и трябва да го следва. На предстоящите избори за президент и парламент СДС отново се очаква да е в коалиция с ГЕРБ. Лидерът на СДС не вижда опасност новата формация „Продължаваме промяната“ да вземе от техните гласове.

„Не могат да вземат от нашите лица. Ако нещо разтърсващо не се случи, ние ще сме първа политическа сила, без която не може да се управлява. Без нея не става правителство. Не бива да се правят крайно големи компромиси, но такива трябва да има. Имаме още малко време. СДС има доста работа, която трябва да свърши. Аз съм човек, който бяга по друга писта, а не към президентската институция“, подчерта Христов. Той си обяснява факта, че от 1913 г. за пръв път 45-ият парламент не излъчва правителство, с желанието властта да е съсредоточена в едни ръце.

Румен Христов смята, че е по-добре да има цивилни фигури на позицията президент, защото диалогът с тях би бил по-лесен и достъпен. Той напомни, че държавният глава беше командир на Военновъздушните сили, преди да влезе в политиката.

„Би било добре кандидатът за президент да има международен опит. Да бъде човек, който би могъл да изгради такъв опит. Не е задължително изискване да говори различни езици. Важно е да минава всичко през превод, за да няма неразбиране, но все пак би било добре да знае такива“, посочи още лидерът на СДС.t