Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Павел Христов: Защо 6 дни се мълчи за авариралия кораб край „ Яйлата“?

Призоваваме служебното правителство на президента Румен Радев още днес незабавно да направи изявление с пълната информация по отношение на авариралия кораб в морето край защитената местност „Яйлата“ и да вземе спешни мерки за разтоварването му преди да се създаде голяма екологична катастрофа, от която няма да има връщане назад.  Това заяви Деница Сачева, член на Изпълнителната комисия на ППГЕРБ и областен координатор на ГЕРБ-Добрич, която заедно с варненските депутати от 46-тото НС Павел Христов, Юлиян Станев, Мартин Андонов, Славена Точева, с вицеадмирал от резерва Пламен Манушев и младежи от МГЕРБ-Варна бяха на мястото на инцидента с кораба „Vera Su“. Шести ден вече продължава сагата със заседналия кораб,  натоварен с над 3000 тона опасни торове и докато цъка екологичната бомба в защитената зона, реално обществото не получава никаква информация от правителството. Информация идва от журналистите и разбира се от политическите партии, които се ангажират. „Ние сме тук, защото вече два поредни дни гражданите от района ни сигнализират, притеснени за своя поминък, притеснени от това престъпно бездействие на служебното правителство“ , посочи Деница Сачева. Тя подчерта, че е абсурдно това да се случи  при кабинета „Борисов“, когато още в първите часове щеше да има кризисен щаб и на място  да са министърът на екологията, на транспорта , както и ресорният вицепремиер, който отговаря за бедствията и авариите.

„Служебното правителство на Румен Радев трябва по категоричен начин да се намеси в тази криза, защото тук не става въпрос само за търговски взаимоотношения, а за сериозна опасност от много голяма екологична катастрофа, ако тези азотни торове бъдат едновременно изпуснати в акваторията на Черно море. Реално ще бъдем изправени пред опасността за здравето и живота на хората и поминъка на хиляди рибари. Това, което дължи служебното правителство на Румен Радев, са отговори на въпросите-има ли опити през тези 6 дни за изнудване на корабособственика , опити за застрахователни схеми, защо 6 дни се мълчи и не се предприемат никакви действия?!“, каза Павел Христов.

Вицеадамирал от резерва Пламен Манушев, бивш командир на ВМС предупреди, че след два дни се очаква щурмово време, при което на този открит бряг става страшно и корабът може да се разбие. „Държавата категорично трябва да се намеси, независимо дали корабособственикът иска или не,  трябва да се формира незабавно кризисен щаб, тъй като  товарът с торове в морето може да застраши българското крайбрежие и екологията на  целия бряг“ , подчерта вицеадмирал Манушев.

barometar.net