Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Битката Радев-Борисов: Жестока, лична и непредвидима

Вече е факт – президентът Радев излезе по-хитър и далновиден от Бойко Борисов. Вместо да нагази в блатото на изпълнителната власт, което щеше да му коства рейтинга, той предпочете да създаде партия и да стои в сянка. Още преди 5-6 години написах, че Борисов трябва да се оттегли от активната политика и като Ахмед Доган да контролира партията си, като почетен председател. Но егото на Бойко не му позволи да се откаже и резултатът е налице: другите политици го взеха на мушка, постоянно изтъкват грешките му и никой не желае да управлява с ГЕРБ. Тефлоновото покритие на Борисов не можа да го предпази от изкушенията на 10 годишното управление. Обграден от послушни и безлични пажове /с малки изключения/, разделен умишлено с Цветанов, влязъл мощно в критическата възраст, Борисов е бледо подобие на онзи харизматичен и енергичен човек от преди 15 години.

Насреща си има подготвен, коварен и непредвидим враг. Не опонент, а враг – защото за Радев битката с Борисов е лична. Той иска да го унищожи. Не само политически, а и като човек – желанието му е Бойко да влезе в затвора.
Разбирам го. Летец, военен, мъж на честта, след като стана президент той се озова в гнездо от змии. Видя отблизо каква воняща смрад е българската политика. Но, като типичен Близнак бързо се ориентира в обстановката и се обгради с кариеристи и манипулатори, като Пламен Узунов и Копринков, които му вършат черната работа. Затвърди връзките си със САЩ и се ползва с подкрепата на администрацията на Джо Байдън. Яхна вълната на протестите и изрече култовата фраза Мутри вън. Още преди 3 години попита Борисов има ли бизнес с Делян Пеевски. Публична тайна е, че Борисов и ДПС са в топли отношения, барометър за това е сайтът на Пеевски Блиц. Започнат ли там да критикуват Бойко, значи калимерата се е разсъхнала.
Радев няма свои медии, но разчита на партия Продължаваме промяната. Ако тя получи добър резултат на изборите и успее в коалиция да състави правителство, президентът ще триумфира. И тогава ще дойдат тежки дни за Борисов. Но не бива да подценяваме бившия премиер. Той е доказал, че е жилаво политическо животно, с невероятна интуиция, което усеща настроенията на избирателите.
Развръзката на жестоката битка между Радев и Борисов предстои. В нея не е възможно да няма победител. Залогът е голям – егото на кой от двамата е по-голямо и силно.
За съжаление този политически цирк се разиграва на гърба на всички българи.

Иво Югов

barometar.net