Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Павел Христов: „Партиите на промяната“ и Румен Радев направиха АМ „Хемус“ скъп строеж, труден за изпълнение и възстановяване

Обръщаме се към г-н Павел Христов, кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС и от депутат от Варна в 42, 43, 44, 45 и 46-то Народно събрание, за коментар по една от важните теми за града ни – строежът на АМ „Хемус“.

– Г-н Христов, половин година е спрян строежът на АМ „Хемус“. Какво загуби Варна и цяла Северна България от това решение на служебното правителство?

– Мога да отговоря точно с едно изречение: „Варна и Северна България загубиха перспективи“. Без АМ „Хемус“ възможностите за целия северен регион е клоняща към нула. Без добра свързаност, без логистика, без инфраструктура, без транспорт интересът към външни инвестиции и разкриването на работни места и възможностите за развитие на бизнес намаля драстично.

Най-лошото е, че АМ „Хемус“ практически беше необратим процес с гарантирано финансиране. Платено с ниските цени преди 1 – 2 г., защото сега ръстът на строителните материали сега е драстичен. И от рентабилен проект „партиите на промяната“ и кандидат-президентът Румен Радев направиха скъп строеж, който е и труден за изпълняване и възстановяване.

Ако коалицията ГЕРБ-СДС получи подкрепа на изборите ще положим усилия проектът отново да се върне в дневния ред на държавата и съответно – да бъде реализиран.

– Очевидно, само ново правителство на ГЕРБ може да възстанови изграждането на магистралата. Какви още планове има коалицията със СДС?

– Поставили сме си немалко цели! Водещо е подобряване качеството на живот на българите.

Увеличаване на заплати в ключови сектори (здравеопазване и образование), както и на средната и минимална заплата за страната и както и ръст на пенсиите. Имаме конкретни предложения и суми.

През последните 12 г. правителството на ГЕРБ е доказало възможностите си, като реално е увеличавало БВП на страната, подобрявайки жизнения стандарт на хората.

Това за нас не са празни обещания, доказвали сме, че се справяме и можем да го направим!

Големите инфраструктурни проекти са изключително важни за варненци. Говорихме за АМ „Хемус“, но приоритетна тема е и АМ „Черно море“, отпаднала изцяло от дневния ред на служебното управление. Реализацията на този проект автоматично води до теми като втори Аспарухов мост, Индустриалната зона, и др., за които свързаността е изключително важна!

– Не е ли смущаващ фактът, че Асен Василев (финансов министър) и Кирил Петков (министър на икономиката) – двама от основните виновници в служебния кабинет „Радев 1“ за спиране на строежа на АМ „Хемус“ и АМ „Черно море“, сега имат партиен проект с амбициозното заглавие „Продължаваме промяната“?

– Интересни са тези двама политици. Ще цитирам Агата Кристи: „Безупречната репутация е първата необходимост на измамника“. Надявам се хората да започнат да виждат истинските им лица. Наричам ги „политици“, защото те са точно това – „политически проект“, макар и в начало на своята политическа кариера!

За щастие доста техни съратници и партньори набират смелост и казват, какво точно е да работиш с тях. Още повече, че решението на Конституционния съд ясно казва, че Кирил Петков съзнателно е нарушил Конституцията, заемайки министерски пост, попълвайки декларация с невярно съдържание.

Вече за всички е ясно виден и моралът на техния патрон Румен Радев, който е назначил канадски гражданин за министър, осъзнавайки какво прави.

Интересни ще са последствията след решението на Конституционния съд за действията на Петков като министър – дали са законосъобразни?

И каква промяна рекламират? Нека да направим аналогия с ремонта у дома. Първо правиш план какво, кога и как ще се случи. Какви материали са ти нужни. Какви майстори. А не къртиш, а после да стоиш на студено и без кранчета.

– Според Вас каква „алтернатива“ за страната се предлага в момента?

– Тук ще си позволя да дам за пример ген. Перон в Аржентина. И той през миналия век поема след преврат просперираща държава с десни цели и преследва леви политики и до ден-днешен не може да си стъпи на краката. Икономиката е преследвана от инфлация и деградиращи показатели.

Това е резултат от десните инструменти за леви политики – дано не се сблъскаме с тези неща в България, защото сме се нагледали на експерименти и не можем да си позволим други.

Връщаме се към аналогията с ремонта у дома. „Партиите на промяната“ искаха да ни „изчегъртат“, яростно да пробият в политика, но не предложиха нищо като алтернатива насреща. Следва криза след криза, разрухата е повсеместна, а този модел е наложен от кандидат-президента Румен Радев.

– А как бихте коментирали „магията“ на Асен Василев, който като финансов министър „намери“ милиарди в бюджета на кабинета „Борисов 3“, след което и спряха основните инфраструктурни проекти?

– На всички е ясно, че няма как държава от „бюджетно катастрофирала“ (каквито бяха прокламациите), да се окаже стабилна с милиарди за харчене. Тези средства бяха в бюджета, следствие на добрата финансова политика на няколко правителства на Бойко Борисов и ГЕРБ. Служебните министри стъпиха на готово върху постиженията на ГЕРБ и просто ги присвоиха?

– В такъв случай какво бихте посъветвали избирателите с оглед случващото се в страната?

– Все повече актуална информация излиза за Кирил Петков и Асен Василев. Стана ясно, че Петков е нарушил съзнателно Конституцията. Хората трябва да преценят дали човек, погазил основния закон е редно да бъде в управлението на България.

И искам да използвам това интервю да призова: „Ваксинирайте се!“ Това е начинът да запазим здравето и живота си, както и това на близките!

За varnanovini.bg: Борис Проданов