Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

ЛГБТИ искат да бъде свален имунитетът на Боян Расате!

ЛГБТИ общността настоя главният прокурор Иван Гешев да поиска от ЦИК да свали имунитета на кандидат-президента Боян Расате. Това се казва в позиция, изпратена до медиите, по повод нападението срещу център „Rainbow Hub“, в което е пострадала и активистка от фондация „Билитис“.

От ЛГБТИ съобщават и че ще излязат на протест пред Съдебната палата в София. Нахлуването в центъра и потрошаването на помещението те определят като „фашистко“.

„Това е поредната недопустима, хомофобска атака за тази година. Излизаме на протест, защото: настояваме да живеем в държава, в която това не е ежедневие и не е просто малка част от новините в 7; настояваме за справедливост и правосъдие; настояваме за промени в НК, които да включват престъпления от хомофобски и трансфобски подбуди; настояваме незабавно Главния прокурор Иван Гешев да изиска от ЦИК да свали имунитета на Боян Расате!“, пишат от общността.

Организатори на събитието са Rainbow Hub, София Прайд, Фондация „Билитис“, Фондация „ГЛАС“, Младежка ЛГБТ организация „Действие“, Колектив „Феминистки мобилизации“, Фондация „Single Step“, посочват още от ЛБГТИ.

Два дни по-рано националисти от крайнодясна партия нападнаха ЛГБТИ общностния център „Rainbow Hub“ и потрошиха цялото помещение. Атаката е станала по време на събитие на транс тема, пострадала е активистка. Жената, която съобщи за инцидента, разкри, че е разпознала Расате, който я ударил с юмрук.