Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Който твърди, че Ердоган е болен отива на съд

Адвокат на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е подал жалба в главната прокуратура в Анкара срещу много хора, които споделят „безпочвени твърдения за президента в Туитър“. Той настоява прокуратурата да заведе дело срещу онези, които твърдят, че президентът е болен, съобщи турският тв канал НТВ.

Турският лидер Реджеп Ердоган няма да може да се кандидатира за президент през 2023 г. Причината за това е влошеното здравословно състояние на политика, пише американското издание Foreign Policy.

„Очевидно времето на турския президент Реджеп Ердоган на политическата арена е изтекло“, посочва изданието.

„Той е сериозно болен и няма да може да продължи да работи като лидер на страната“, смятат експертите на американския журнал Foreign Policy.

Преди няколко години президентът на Турция претърпя стомашно-чревна операция. Западните таблоиди говорят за онкологичен проблем. Турската преса отрече спекулациите за рак. Журналистите в Турция настояваха, че хирурзите са изрязвали полипи.

Слуховете за лошото здраве на Ердоган се появиха отново през последния месец. В много видеоклипове той изглеждаше направо зле. В едно видео той държи ръката на съпругата си, която му помага да се изкачи по стълбите. В друг случай, той заплита краката си на път към мавзолея на Кемал Ататюрк. През юли тази година се появи видео, на което Реджеп Тайип шепти неразбираеми думи, почти мърморейки, докато поздравява съратниците си за празник. Наред с тези кадри казват, че лидерът има проблеми с паметта, хронично затруднено дишане, объркване, повръщания. Пресата пише, че президентът е бил имплантиран с устройство, което поддържа работата на сърцето си. Той увеличи броя на личните си лекари, намали броя на публичните събития и се помпа с болкоуспокояващи, преди да се срещне с пресата.

Американското издание не иска да говори необосновано и прави резерва – такава информация най-често идва от противници на Ердоган, които са имигрирали в чужбина. Следователно изявленията за очакваната му смърт може да се окажат „празни приказки“. Ако обаче са верни и той вече не може да бъде начело след 18 години постоянно управление, тогава събитията могат да се развият съгласно член 106 от турската конституция. Това означава, че вицепрезидентът Фуат Октай ще поеме президентските отговорности, а изборите ще бъдат организирани след 45 дни. Американците посочиха няколко предполагаеми наследници на Ердоган, сред които: кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, кметът на Анкара Мансур Яваш и политикът от Добрата партия Мерал Акшенер.

Интересното е, че след публикацията на Foreign Policy, 67-годишният Реджеп Тайип Ердоган публикува видео от баскетболен мач. Все пак би било по -добре, ако той не беше направил това – той наистина трудно може да стои на корта и в същото време да подскача в един ритъм с топката, информира novini.bg