Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.05.2022
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Колко време ще управлява правителството на Кирил Петков?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Иван Портних: Безвремието в последните месеци се отрази на ремонтите във Варна

В Община Варна не се притесняват от проверката на антикорупционната комисия и оказват пълно съдействие на проверяващите, заяви в интервю за Дарик радио кметът на Варна Иван Портних. Малко странен обаче бил медийният шум около случая, коментира той.

„В последните месеци текат проверки от всякакви институции по най-различни теми. В момента работят АДФ и други структури. Конкретно за проверката на КПКОНПИ оказваме пълно съдействие. Изискана ни е документация, за която имаме месец срок да я предоставим“.

Обществената поръчка за доставка на новите електробуси е разделена на две обособени позиции. Избраните изпълнители са различни. Имаше обжалване на кандидати още на ниво тръжна документация и технически спецификации, заложени в процедурата. Минаха две инстанции – КЗК и Върховният административен съд, които потвърдиха правилността на документацията. Комисията е класирала участниците, в момента тече срокът за обжалване. До сключване на договор с избрания изпълнител отново ще има разглеждане от КЗК и ВАС. Към момента няма подписан договор и разплатени средства, уточни Портних.

Липсата на работещо правителство оказва своето влияние. Ключови за Варна проекти, които бяха на дневен ред, като Икономическата зона, изглеждат отложени във времето. Няма яснота и партньорство с държавата, без което няма как проектите да се реализират, подчерта Портних.

„Нагласата за възстановяване на пътя през свлачището на „Трифон Зарезан“ беше укрепването да стартира и да приключи до следващото лято. Към днешна дата това също няма как да се случи“, изрази съжаление кметът на Варна

„Това леко безвремие в последните месеци се отрази на темпа на ремонтните дейности и проектите на дневен ред в Общината. Лека-полека обаче навлизаме в нови микрорайони. Започнахме работа в 5 междублокови пространства. В близките месеци ще започне работа във всички райони на Варна. Предстои ремонт на пътя за кв.“Виница“ и натоварените улици „Прилеп“ и „Дубровник“. Планирани са инвестиции и в инфраструктурата в Южна промишлена зона.“

Забавянето на процедурите за кандидатстване и одобрение на проектите за европейско финансиране ги отлага във времето. Всички големи общини в страната очакваме този процес да се случва много по-динамично, каза още кметът на Варна.

Предстои общественото обсъждане на Интегрирания план за развитие на Община Варна. Той дава възможности за реализиране на мащабни проекти в много сфери, които могат да бъдат интегрирани помежду си. Основната му рамка е за проекти за един милиард лева, а широката – за 3 милиарда.

„В Община Варна имаме самочувствието и амбицията за изграден капацитет по тези проекти. Въпросът е, че тези рамки трябва да бъдат отворени на национално ниво“, уточни кметът.

Основните акценти в Интегрирания план за развитие на Варна са иновациите и инфраструктура. Включен и вариантът за изграждане на втори мост над Варненското езеро, каза Иван Портних.

Той коментира и новата система за сметосъбиране, която, по думите му, бавно се разраства. Разполагането на още контейнери ще бъде направено в следващите месеци, след доставката и на камионите за обслужване на съдовете. Очаква се до следващото лято системата да обхване и курорта „Златни пясъци“.