Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Как Шевченко скара Абрамович и Моуриньо

В неделя Андрий Шевченко направи дебюта си като треньор в клубния футбол. След пет години начело на украинския национален отбор бившият нападател на Милан се завърна в Серия „А“, за да поеме Дженоа.

В първия си мач начело на „грифоните“ Шева записа загуба – с 0:2 от Рома, въпреки че удържаше нулевото равенство до 80-ата минута. Благодарение на два късни гола, вторият от които истинска наслада за очите, на новата перла на римляните – Феликс Афена-Гиан, гостите стигнаха до победата.

Дженоа се намира в зоната на изпадащите с едва девет спечелени точки от 13 кръга и от Шевченко се очаква да спаси „грифоните“. Не успя да вземе нищо от първия си двубой, но ще има достатъчно време до края на сезона, за да демонстрира качествата си.

Интересното е, че дебютът му за Дженоа бе срещу един от бившите му треньори – Жозе Моуриньо. През лятото на 2006-а Челси плати на Милан почти 45 млн. евро за Шевченко, но се оказа, че Специалния изобщо не го е искал. Накрая украинецът се превърна и в причина за първия разрив в отношенията между Моуриньо и собственика на клуба Роман Абрамович.

Руският милиардер бе купил лондонския клуб през лятото на 2003 г. След сухия първи сезон Абрамович смени Клаудио Раниери с Моуриньо. Португалецът направи Челси шампион в първите си два сезона, а през лятото на 2006-а бе в търсенето на нов нападател, който да си партнира с Дидие Дрогба.

Специалния се бе прицелил в Самуел Ето’о от Барселона, но Абрамович реши да вземе Шевченко. След като бе сложил край на 50-годишната суша без титла на Англия, целта пред „сините“ бе триумф в Шампионската лига. Моуриньо смяташе, че може да го постигне с Ето’о, който тъкмо бе спечелил турнира с каталунците, но в крайна сметка се оказа, че ще трябва да работи с украинеца.

Не че Шева беше лош нападател. Нищо подобно. С екипа на Милан наниза цели 173 гола, като спечели и „Златната топка“ през 2004 г. Но така и не му провървя в Англия. А всичко започна по страхотен начин – с гол за Къмюнити Шийлд. Въпреки че Челси загуби с 1:2, няма по-добро нещо за нападател от това да се разпише в дебюта си за нов отбор.

Шевченко бе извел Украйна до четвъртфиналите на Световното първенство през лятото и пристигна в Англия с огромни очаквания. Не успя да се нагоди към Висшата лига, не успя да свикне със скоростта, с която се движеше топката и че нямаш безкрайно време да я обработваш, преди противник да те връхлети.

В допълнение Дидие Дрогба се намираше във формата на живота си. През сезон 2006/07 наниза 33 гола, което бе повече, отколкото през изминалите две кампании, взети заедно. Шевченко просто се оказа засенчен от котдивоареца.

„Той се намира във формата на живота си и не виждам друг в Европа, който да може да бележи като него“, похвали Моуриньо Дрогба, след като наниза хеттрик срещу Уотфорд.

Шевченко не бе тотално разочарование на „Стамфорд Бридж“. В първия си сезон се отчете с 14 гола и 12 асистенции, но магията, която всички очакваха от него, липсваше.

Моуриньо продължи да иска нов нападател, но Абрамович му обясни, че няма да получи такъв и че ще трябва да използва Шевченко по-добре. Специалния си мислеше, че може да спечели битката, но Роман и Андрий имаха силна връзка помежду си. Абрамович стигна до там, че да търси рускоговорящ треньор, с когото Шевченко да се чувства по-комфортно. Резултатът бе, че Моуриньо си отиде, а Шевченко продължи да играе поддържаща роля на „Стамфорд Бридж, съобщава webcafe.bg