Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Тримата мускетари от ТИМ и д’Ънката – 4 години по-късно

Четири години след публикуването на статията „Тримата мускетари от ТИМ и д’Ънката“ – промяна в битието и житието на героите има, но незначителна. Бойко Борисов вече не е на власт и на ТИМ и Дънката се налага да се преориентират в новата политическа реалност. ТИМ кротуват, строят стадион „Варна“ с темпа на костенурка и наблягат на строителство на хотели в курорта си „Св.св. Константин и Елена“. Проектът Алея първа е замразен, закриха и местната си телевизия „Черно море“. Дънката продължава да строи жилищни кооперации, във Варна се заговори, че е купил от Петя Славова полуразрушеният Дом Младост и смята да го превърне в модерен спа комплекс. Засега не се очертава да издига небостъргач, но продължава да участва в местната политика. Във Варна е публична тайна, че новият областен координатор на МГЕРБ и депутат Славена Точева е близка с него и на това се дължат рекордните преференциални гласове, които получи на парламентарните избори. Дънката се скара с Борислав Гуцанов, но намери път към ГЕРБ и Бойко Борисов. Остава да видим дали ще потърси пътечка и към новите „звезди“ от Продължаваме промяната? За ТИМ важи същото, но предвид поливалентността им доказана през годините, връзките в политическия елит и хилядите работни места, които създават – едва ли ще имат проблеми с новата власт.

Така изглежда стадион „Варна“ 14 години след първата копка

Няма промяна и в нездравословния респект, който изпитват варненци при споменаването на абревиатурата ТИМ. Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев странят от публичност – това е тяхна тактика. Оставят делата им да говорят вместо тях. За Алея Първа, както споменахме не се бърза, а и защо да се бърза, когато наемите от заведенията носят добра печалба. Атракционната зона до Морска гара се случи без участието на ТИМ, но едва ли това се е отразило на самочувствието им. ТИМ са монополисти в някои сектори: авиопревозвачът „България Еър“, Проучване на нефт и газ, Параходство българско речно плаване и притежават фирми с оборот стотици милиони. Те оперират и в бившите съветски републики, в Татарстан например имат банка и застрахователно дружество.

Да си припомним статията „Тримата мускетари от ТИМ и д’Ънката“:

В романа на Александър Дюма-баща „Тримата мускетари“ доброто побеждава под благосклонния поглед на крал Луи XIII- Справедливи. Тримата мускетари Атос, Портос, Арамис и гасконецът д,Артанян / капитан на мускетарите е граф дьо Тревил/, влизат в битки с гвардейците на кардинал Ришельо и надделяват. Популярен е и девиза на мускетарите : „Един за всички, всички за един!“, който бе припознат и от политическата класа в България, но само в частта „Всички за един!“.

Във Варна, в началото на 90-те години бе създадена икономическа група, с която днес родните политици се съобразяват. Това е ТИМ – оглавявана от трима души, които управляват мащабен конгломерат от фирми, с воинска дисциплина и строг мениджмънт. Марин Митев, Иво Каменов и Тихомир Митев са начело на огромна империя, която е по-могъща от „Мултигруп“ в „златните“ й години.

Тъмните периоди от историята на ТИМ са описани и не са тайна за никого. /спорното натрупване на първоначалния капитал, случаите с Филчо Колев и Николай Йонков/ Единият от тримата варненски „мускетари“, Иво Каменов отрича пред журналиста Юрген Рот за тези противоречиви моменти, но архивите говорят друго. Миналото не е забравено, но мускетарите вървят напред и нагоре – строят стадион „Варна“/ много бавно/, крайбрежната Алея Първа /много бавно/, жилищни сгради, хотели и аквакомплекси /по-бързо/ и създават работни места.

Работили за ТИМ твърдят, че подборът на кадри е прецизен и трябва да те препоръча някой: роднина, съученик или приятел. Лоялността е задължителна. За капитан на „мускетарите“ се спрягаха: покойният прокурор Николай Колев, покойният Никола Дамянов или генерал от ДС. Има и друга легенда: Марин Митев е от село Крумово, Варненско, от където са бивши влиятелни фактори в БКП, които са помогнали на ТИМ. Който и да е дьо Тревил добре си върши работата, защото тримата „мускетари“ са едни от най-богатите хора в България, а ТИМ просперира. Не навсякъде, а където е монополист. Непрестанните проблеми с авиокомпания „България Еър“ показват, че ТИМ работи трудно в конкурентна среда, но където има покровителството на държавата или местната власт се справя добре.

В ролята на крал Луи Справедливи е Бойко Борисов, който избягва да коментира тримата „мускетари“ от ТИМ. Но веднъж във Варна се ядоса и даде интервю само пред тяхната телевизия, другите медии бяха пренебрегнати. Борисов продаде над 160 декара в местността „Летищен комплекс София“ на ТИМ на неизвестна цена. Родният кардинал Ришельо /Цветанов/ само веднъж коментира тримата „мускетари“ и каза, че партията му не покровителства ТИМ. Това не важи за бившия кмет на Варна, Кирил Йорданов, но неговата кариера приключи безславно, докато тази на тимаджии е в непрестанен възход. Възниква въпроса: Безкраен ли ще бъде възхода на ТИМ, след като в бизнеса има върхове и спадове? Иво Каменов обяснява формулата на успеха така: „След 15 години ние, а и не само ние, ще бъдем част от миналото. Продукт сме на времето. Печели бързият инстинкт срещу бавното мислене. Училище, университет, работа, кариера. Това е бавното мислене. Бързият е онзи, който се доверява на инстинкта си.“

По-сложна е съдбата на четвъртия „мускетар“ от Варна, Даниел Славов – д’ Ънката. Нарочен от политици и анализатори за контрабандист, /без да е привличан като обвиняем/, той не прави опити да се раздели с негативния си имидж. Не дава интервюта, не го направи и по време на делото „Медузите“, когато с Борислав Гуцанов лежаха в ареста. Славов е известен с огромните жилищни комплекси, които строи и подпомагането на партийни централи.

Публична тайна е, че бизнесменът има сериозно влияние в митниците. Името му е свързвано с БСП, ГЕРБ, реформаторите, с общински съветници и депутати. Но д’ Ънката не повтаря грешката на Веселин Марешки да влезе директно в политиката, а залага на политици от различни цветове. Приятел е с Борислав Гуцанов, /вече бивш/ но помага и на реформаторите. Не участва в публични скандали, но през лятото на 2016 г., името му беше замесено в убийството на кучето Рокси до комплекс „Ламер” в курорта „Златни пясъци”. Пушката, с която бе убито кучето се оказа собственост на д’ Ънката, но в сагата, адвокатите на Славов намесиха кръщелника му, на когото я подарил. Окръжната прокуратура във Варна възобнови разследването по случая. Славов не е любимец на Бойко Справедливи, който нарече един от строежите му „паметник на безотговорността“, защото е построил хотел с 1000 места, канализацията на който изтича в морето и то в най-голямото свлачище. Но фирма Борд /съкратено от Борислав и Даниел/ продължава да строи ударно и да продава жилища, напук на враговете на д’ Ънката.

barometar.net