Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

САЩ публикуваха нови документи за убийството на Джон Кенеди

Националните архиви на САЩ разсекретиха близо 1500 документа, свързани с разследването на убийството 35-ия президент Джон Фицджералд Кенеди през 1963 г., предаде Асошиейтед прес. Няма непосредствена индикация, че те съдържат нови разкрития, които биха могли радикално да променят общественото разбиране за събитията около убийството на Кенеди в Далас на 22 ноември 1963 г. от от Лий Харви Осуалд. Но въпреки това последният транш от документи беше очакван с нетърпение от историци и други, които десетилетия след убийството на Кенеди остават скептични, че в разгара на Студената война страдащият от психически проблеми млад мъж с поръчана по пощата пушка е единственият отговорен за убийството, което промени хода на американската история.

Документите включват телеграми и бележки на ЦРУ, обсъждащи разкритите по-рано, но никога напълно обяснени посещения на Осуалд в съветското и кубинското посолство в Мексико, както и обсъждане в дните след убийството на потенциала за участие на Куба в убийството на Кенеди.

В разсекретените документи се твърди, че специалните служби са обърнали сериозно внимание на теорията за участието на Съветския съюз в убийството. Например, ден след убийството „полският шофьор на съветското посолство“ в Австралия се свързал с американците и съобщил, че СССР може да е замесен в престъплението. ЦРУ също така обръща внимание на факта, че предполагаемият убиец на президента Лий Харви Осуалд е получил виза за пътуване до СССР за рекордно кратко време – 2-4 дни, докато обикновено това се правело за седмица-две.

При разследването на убийството са проучени документи от началото на 40-те години. Проверени са възможните контакти с комунистите. В папките се пазят документи за състоянието на хазартния бизнес в Куба, доклад за определен „субект от Чили“ и удостоверение за родената в Ростов на Дон Людмила Берджанская, съобщава frognews.bg