Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Шефката на кабинета на Кирил Петков е страстен пътешественик

Страстна любителката на пътуванията до непознати екзотични дестинации е една от „Ангелите на Кирил Петков“, Лена Бориславова. Така неофициално в публичното пространство се наричат красивите девойки, които влязоха в парламента и изпълнителната власт покрай новия пример Кирил Петков. Най-забележима от тях не само заради визията на красавица, но и заради професионалните си умения е Лена Бориславова. Тя се отказа от място в 41-ото Народно събрание, за да стане шеф на политическия кабинет на Петков.

Преди да отдаде цялото си време на политиката, Лена се наслаждава на живота на пътешественичка. Преди години тя се впуска в приключения във Виетнам и запечатва, като спомен пътуването с поредица от снимки. Спомен оставя и пътуването до пирамидите в Египет. Младата дама позира пред Хеопсовата пирамида. На други снимки се забелязват тематични дестинации, така че пътуването определено е в кръвта на хубавицата.

Коя е Лена Бориславова и на какво се дължи бързото ѝ управленско израстване?

Родена е на 8 октомври 1989 г. в София. Завършва Немската гимназия. През 2014 г. завършва право в Софийския университет – първа по успех. Бориславова работи в една от големите адвокатски кантори у нас – „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (DGKV), като преди това е работила и за „Георгиев, Тодоров и Ко“. От адвокатската ѝ визитка се вижда, че работи в сферата на конкурентното право, банково и финансово, търговско право, защита на личните данни, мерки срещу изпирането на пари и процесуално представителство и консултира международни клиенти, решили да инвестират в България.

Амбициозна и последователна, тя спечелва стипендия от „Фулбрайт“ и от Харвард и така се озовава сред малцината българи, успели да вземат престижна харвардска диплома. Завръща се у нас в средата на 2016 г. Нейните нови контакти и желанието да е активен гражданин я подреждат сред учредителите на „Да, България“.

Тя е една от трите българки в класацията „30 под 30“ на списание „Форбс“ за Европа за 2018 година. Тогава Лена Бориславова е едва на 28 години. Като важна част от работата си посочва изграждането на доверие с партньори от Германия и САЩ. Още тогава отбелязва, че в България има дефицит на квалифицирани кадри и че отговорността на завръщащите се млади е огромна: „Може би наистина да помислим как да бъдем полезни освен на себе си и на още някой“, казва тя в интервю пред BiT. Така и прави.

Няколко години по-късно, вече като кандидат-депутат от „Продължаваме промяната“ Бориславова заявява: „Дълбоко вярвам, че България има нужда от своите знаещи и можещи хора, които да останат и да работят за това тук да бъде едно по-добро място за живеене за всички нас. Част съм от екипа на „Продължаваме промяната“, защото през последните 4 месеца работих с този екип и те доказаха, че могат да случат промяната. Промяната, от която имат нужда толкова много млади хора, за да останат, а други, за да се завърнат“. Описва себе си като „юрист по образование, адвокат по професия и пътешественик по душа“. През 2020 г. грабва статуетката в категорията „Млад юрист“ на Националните награди за правосъдие.

Началникът на кабинета на министър-председателя Кирил Петков е работила в Съда в Люксембург като юрист лингвист с английски и немски. Докато е студент в Харвард, Лена Бориславова е член на борда на Harvard European Law Association и на Harvard Law and Business Association. По всичко личи, че премиерът Кирил Петков ѝ има доверие и че то е заслужено.

Интересна е и нейната позиция за оставката на главния прокурор Иван Гешев и защо той трябва да си отиде: „Защото той до този момент освен да стане повод за това да бъде осъдена България в Страсбург, не виждам да е постигнал някакви невероятни резултати в борбата с организираната престъпност или с корупцията и това е диагноза, която я поставям не аз, а цялото българско общество. Когато цялото общество не е доволно от работата ти, няма нищо по-логично от това да се оттеглиш и да поемеш отговорност. По отношение на председателя на КПКОНПИ (Сотир Цацаров, предишният главен прокурор) – там сме изправени пред същата ситуация“, информира actualno.com