Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Наглост! Кметът на Нови пазар разреши изсичането на тополите на село Тръница

За да осмисли живота си, кметът на Нови пазар Георги Георгиев /БСП/ замисля коварна схема как да бъдат отсечени 169 тополи в землището на село Тръница. Тополи засяти от жителите на селото, тополи които правят пояс около Тръница и я предпазват от въздушни течения и природни бедствия. Като голямата буря през 2019 г., която изтръгна из корен няколко дървета, пречупи други, но тополите предпазиха къщите на селото. Това слабо интересува кмета Георгиев, той има други планове. Замислената схема за изсичането на дърветата започва с докладна записка от кметския наместник на селото Жеко Жеков /назначен от Георгиев/ от 3.12.2020 г. В нея пише, за наличие на множество счупени и изгнили дървета застрашаващи проводимостта на Тулумдере, където се намират тополите.

Множество изгнили и счупени дървета застрашаващи проводимостта на дерето няма, има останали клони от фирмата, която го почиства след голямата буря.

За да реализира схемата си, кметът Георгиев използва и констативен протокол от Басейнова дирекция „Дунавски регион”- Плевен, с който се установява, че в непосредствено съседство с имотите, в които е разрешена сечта се намира участък от дере, който се нуждае от почистване на дървесина, храсти, паднали и с опасност от падане дървета.

Под „почистване“ кметът Георгиев и частната фирма „Герман и синове“ /спечелила търга за сечта/ обаче разбират да се секат здрави дървета, не храсти.

В разрешителното за сеч кметът на Нови пазар се позовава на чл.32 от Закона за опазване на селскостопанското имущество /който е от 1974 г./. Чл.32 от закона гласи, че „разрешаването на отсичането на по-голям от 5 бр. дървета се дава от началника на общинско управление „Земеделие“ при общинската администрация при крайно уважителни причини.”

В случая „крайно уважителни причини” за изсичането на 169 тополи – няма!!!

Сечта разрешена от кмета Георгиев започна! Изсичат се здрави дървета, не храсти!

В докладна до Георгиев, лицензиран лесовъд пише, че в двата парцела определени за сеч на тополи има около 700 кубика дървесина. Цената на кубик за дървесни трупи с диаметър над 30 см. е 40-60 лв., на дребна дървесина -25-30 лв., на дърва за огрев 20-25 лв.

„Герман и синове” произвежда дървени палети и сами преценете каква печалба ще реализира фирмата от стотиците кубици дървесина.

Можем само да гадаем има ли личен интерес кметът на Нови пазар, Георги Георгиев, за да е толкова амбициран да изсече тополите? Но е факт, че полага сериозни усилия фирмата „Герман и синове“ да започне тяхната сеч.

Абсурдното е, че Георгиев има магистърска степен от Аграрния университет в Пловдив със специалност „Растителна защита“. И вместо да се грижи за запазването на тополите, той прави и невъзможното да ги отсече.

„Отдавна се точат на нашите тополи! Колко кметове на Нови пазар се смениха, но никой от тях не разреши да ги секат! Този обаче разреши!“ – коментират жители на Тръница, възмутени от поголовната сеч.

За нас остава извода, че кметът Георгиев не е проумял нещо важно: И в малко село, като Тръница безобразията не остават скрити, дори и „облечени“ с измислени аргументи.

Иво Югов

barometar.net