Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Антон Кутев: Изборът на Корнелия Нинова за председател е евтин цирк

Със 165 делегатски гласа „За“ оставката на Корнелия Нинова беше отхвърлена на Конгреса на БСП. 415 се обявиха против, а 20 делегати се въздържаха. Така тя остава на поста, без да влиза в битка със съпартиеца си Крум Зарков, тъй като няма да бъде отворена процедурата за избор на нов лидер на БСП.

След гласуването Нинова се оправда, че такова било решението на делегатите, а оставката била искрена.

„Потвърдих оставката си когато я подадох, такова ми е било и намерението. Нито за момент не съм помисляла да я оттеглям, но по нашите правила делегатите трябваше да я констатират и вие видяхте, че те взеха решение да не я констатират. Имам си недостатъци, но страхът не е между тях“, заяви тя.

Пред БНТ, бившият лидер на БСП, Сергей Станишев коментира: „Разтревожен съм за бъдещето на нашата партия, защото за 4 години изгубихме близо 700 000 избиратели и това не може да бъде просто обяснено с ковид кризата, машинно гласуване и други“

По-рано претендентът за поста председател на БСП Крум Зарков определи като фарс евентуален подобен развой на събитията.

На самия Конгрес едва четирима се изказаха срещу Нинова като един от тях беше именно Зарков:

„Спите ли дълбоко? Упоени ли сте вече достатъчно от това, което се случва от сутринта? Готови ли сте за последния удар? Сърцето на БСП са нейните симпатизанти и избиратели, но мозъкът ѝ са събралите се в залата делегати. Мозъкът е облъчван от сутринта с абсолютни нелепици. Провалът на изборите е представен като успех, защото сме в управлението на страната. Приеха ни по силата на парламентарната математика, но избирателите не ни приеха“, каза пред делегатите Зарков.

В негова подкрепа и провеждането на избори за нов лидер на БСП се обявиха Антон Кутев (бивш говорители на служебното правителство, назначено от Румен Радев) и евродепутата Петър Витанов.

Кутев определи изхода от вота, като „евтин цирк, който ще струва скъпо на всички“.