Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Лизи Веласкес: Животът ми не е никак лек, срещала съм много трудности по пътя си

Лизи Веласкес е на 31 години и тежи едва 29 килограма. Тя не е болна от анорексия, нито страда от друго хранително разстройство. В действителност, тя се храни през 15 минути, приблизително 60 пъти дневно, приемайки средно между 5000 и 8000 калории за 24 часа. Въпреки това е неспособна да наддаде и грам, тъй като се е появила на този свят без мастна тъкан в резултат на тежко нелечимо заболяване. Според експертите Лизи е един от едва трите случая на неонатален прогероиден синдром в света (синдром на Wiedemann-Rautenstrauch) – състояние, което ускорява неимоверно процеса на стареене и е причина за екстремно ниското тегло и пълната слепота на едното око, от които страда младата американка.

Като малка понася множество подигравки от връстниците си, но получава обич и разбиране от семейството си и по-малките й братя и сестри, които били напълно нормални. Преди години, докато все още учи в гимназията, Веласкес открива в YouTube видео, заснето от нейни съученици, което е озаглавено „Най-грозната жена в света“.

Видеото е гледано милиони пъти, а самата Веласкес постоянно е обект на подигравки и вижда втренчени в нея погледи навсякъде, където се появи. Този момент е повратен в живота на младата жена, която трябва да реши дали да позволи да се превърне в жертва на онези, които проявяват жестокост към нея, без да изпитват каквото и да било съчувствие към причината за състоянието й или да намери сили и мотивация в себе си, за да живее пълноценен, изпълнен със смисъл и щастлив живот, напук на всичко.

Въпреки крехката й възраст (и физика), Лизи избира второто и не само не допуска отчаянието и самосъжалението да диктуват над разума и емоциите й, но трансформира омразата, с която се сблъсква, в силна вътрешна мотивация, която иска да вдъхне на колкото се може повече хора.

Ето защо тя написва и издава през 2012 година книгата “Be Beautiful, Be You” (Бъдете красиви, бъдете себе си), а в края на 2013 година се съгласява да вземе участие в събитие на “TED”, което се провежда в Остин и е част от програмата на “TEDx”, чрез която организации, общности или отделни личности представят и популяризират своите концепции, новаторски идеи и постижения пред публика. Беседите на “TEDx” могат да бъдат гледани и в сайта на организацията, което неимоверно разширява аудиторията им.

Изправяйки се пред публиката, Веласкес, която завършва образованието си в “Texas State University” в Сан Маркос, обяснява как е взела решение да противодейства на отрицателните емоции с амбиция и да се самоопредели като личност на базата на собствените си критерии и разбирания. Наред с високия й дух и ораторски умения, сред качествата, с които Веласкес впечатлява и бързо спечелва симпатиите на онези, които наистина искат да чуят онова, което тя иска да им каже, е блестящото й чувство за хумор.

Така например тя е намерила решение на проблема с нередките прояви на грубо отношение към нея, заставайки така, че хората, целящи да наранят чувствата й, да се намират вдясно от нея (дясното й око е с пълна загуба на зрението в резултат на неонаталния прогероиден синдром, така че в буквален и преносен смисъл тя е „сляпа“ за всичко, което се намира вдясно от нея). Също така Веласкес спокойно заявява желанието си да участва в „Weight Watchers” (международната компания, занимаваща се с програми и предлагането на продукти за загуба на теглото) или в някоя фитнес зала, където да служи като „образец“.

По време на своите беседи Веласкес провокира публиката да се замисли над важните неща в живота на всеки, като задава въпросите: „Кое е нещото, което ви прави такива, каквито сте? Може би е вашето минало? Приятелите ви? Семействата ви?“ Тя е убедена, че ако човек съумее да намери щастието вътре в себе си и да бъде двигател на собствения си живот, той ще бъде неуязвим за онези, които се опитват да го унижават и потискат.

„Животът ми не е никак лек, срещала съм много трудности по пътя си, но няма проблем. Аз ще направя така, че моите цели, моите успехи и моите постижения да ме представят като личност, а не външността ми“, заявява тя. В едно от множествово интервюта, които дава през последните години, признава, че макар много хора да си мислят, че се е научила да преглъща всичко, живеейки с болестта си откакто се е родила, бидейки нормално човешко същество и тя се е чувствала наранена от лошото отношение към себе си.

Днес обаче Лизи е популярна личност и хората се отнасят към нея с уважение. След множеството клипове в подкрепа на хора, тормозени, поради външния им вид, написването на своята автобиография, издаването на документален филм за живота и заболяванията си, хилядите интервюта, които дава през годините, тя живее по-спокойно и щастливо. Вече не се притеснява да крие външния си вид и демонстрира вътрешна сила и увереност в собствените си възможности, за които много и напълно здрави хора могат само да мечтаят. Защо ли? Защото е научила най-важния урок – да се приема такава каквато е!

lifestyle.framar.bg