Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Емил Златев: Шиповете са опит на тялото да „подпре“ допълнително натоварен участък

Емил Златев е инструктор по карате, фитнес, йога и диетология с над 35 години опит.Има завършено висше филологическо и висше спортно образование. Бил е състезател по плуване, тенис на корт и карате. Обучавал е полицейските части за бързо реагиране в градски условия СИГМА.

По настоящему преподава тренировки по йога, обща физическа подготовка (ОФП /фитнес) и карате в град Варна.

ВЪПРОС: „Преди време ми откриха шипове на врата, а скоро започнах да вдигам кръвно. Дали има връзка едното с другото? Преди месец пак ме прегледаха, направих снимка и излезе хем шипове, хем начална форма на дискова херния. Лекарите казаха никакво движение, само почивка и нагревки и цял живот така. Възможно ли е нещо да се направи или наистина само да почивам?“

ОТГОВОР:
Щом без да правиш нищо, си се докарал до шипове, представи си какво ще е оттук нататък, като го удариш съвсем на почивка.

И то – цял живот.

Накрая ще заприличаш на динозавър – с шипове от врата до задника и когато падне Оня Метеорит (дето, според американците бил изтрепал тия ошипени, огромни гадини), всъщност ще те отърве от страданията.

Обаче, както има и друг прочит на древната история (неамерикански, без метеорити и прочие космически нелепости), така има и…

Да?

Ами – друг поглед върху шиповете и живота занапред.

ЕРЕТИЧНО: Преди време го бях написал – шиповете не са само обменно отклонение (следствие), но и опит на тялото да „подпре“ допълнително натоварен (откъм тегло и напрежение) участък.

Нещо като да подпъхнем под крака на масата сгънат вестник.

В този смисъл, ако движението и спортът (като начин на живот) продължават и храненето е съобразено с нуждите на тялото, шиповете не създават никакъв проблем.

Ще го повторя още веднъж: Никакъв проблем.

ЗА СЕБЕ СИ: Преди време мой приятел лекар, заедно с екип колеги, прегледа снимките на гръбнака ми, които бях направил. Бяха много (много, много) учудени, поради:

  1. Снимките показваха сериозно ошипяване в поясната и гръдно-тилната област. Имам предвид наистина сериозно.
  2. Разстоянието, обаче, между прешлените навсякъде (особено в лумбалната област) беше необичайно широко т.е. като на пеленаче. Обикновено след 35-40 годишна възраст просветът (разстоянието) между костните компоненти в ставите намалява – поради сплескване, обезводняване, износване и пр.

Необичайно голям просвет между прешлените, въпреки тежестите, с които работя пет-шест пъти седмично.

Лекарите наистина бяха изумени, но за мен беше повече от разбираемо – всеки мой ден започва с (поне) половин час гимнастика – сериозно огъвкавяване, усукване и разтягане. След това – комплекс силови упражнения със собствено тегло.

Същото се повтаря и вечер – на карате или след тренировката с тежести и щанги.

Всеки ден. Триста шейсет и пет дни в годината.
А годините… вървят.

ШИПОВЕТЕ се образуват (основно) поради две причини:

  1. Заседяване. Така процесите в тялото се объркват, обмяната се нарушава и започват калциеви отлагания – общо погледнато. Наднорменото тегло и несъобразеното хранене са огромен фактор за това.
  2. Спорт и спортни натоварвания. Тези шипове не са продукт на обмяната, а „подпъхване на сгънат вестник“ т.е. опит на тялото да си помогне и да се дозастрахова.

Всички спортисти правят сериозни ошипявания, които не им създават проблеми. Интересното е, че дори гъвкавите гимнастички и балерини са целите в шипове, а демонстрират изумителна гъвкавост.

Проблемът при точка №2 е, че след заседяване (приключване на спортната кариера) обмяната се обърква и общият физиологичен профил се променя.

Казано иначе – дори и да сме (били) олимпийски шампиони, спрем ли окончателно (което е тъпотия), влизаме в графата „папардаци на пейката“ и оттам – всички веселби на клиничната пътека.

ЛЮБОПИТНО: Преди време ми попадна интервю с Мая Плисецкая.

Тя разказваше същото – че от десетки години (почина на 89 и преподаваше до последно) гръбнакът и е в шипове, които не и създават абсолютно никакъв проблем.

Но!!!

Мая Плисецкая спазваше железен хранителен и двигателен режим.
Изглеждаше прекрасно.

И беше символ на това, как можем да преминаваме през живота, да сме жизнени, изправени и винаги във форма.

И най-важното – да сме с ума си до последно.

НЯКОЛКО ДУМИ за гръбначните хернии:
В огромната си част, те са са следствие от:

  1. Обездвижване, което води до лошо кръвоснабдяване.
  2. Лошото кръвоснабдяване на мускулите и прилежащите тъкани създава неравновесни, неравномерни и ненормални гръбначни напрежения.
  3. Лошото кръвоснабдяване изсушава и обезводнява дисковете, които спихват като спукана топка.
  4. Следва намаляване на разстоянието между прешлените, приплъзване и притискане на изходящите нерви – най-вече от излива на спукания диск.

Прости причини, закономерни следствия и последващо физическо и психическо рухване.

ПРЕЗ ГОДИНИТЕ при мен са идвали десетки хора (и днес включително при мен тренират такива) с дискови хернии – от шията до опашката.

Общото правило е: Започнат ли постепенно, разумно и неотклонно да се занимават (имам упражнения и система от упражнения, насочени именно към това), да променят храненето и светогледа си, накрая се стабилизират.

Процесът е бавен и постъпателен, но резултатът си заслужава.

Обратното: Спрат ли движението, не променят ли храненето, тръгнат ли в посока болници/операции/обезболяващи/лежане, накрая стигат различни степени на инвалидизация, смачкан живот и липса на възможности занапред.

Това ли искате?
Това ли искате, по дяволите?

ПРОБЛЕМЪТ „Шийна дискова херния“-1:
Извън изброените четири точки, при шийната дискова херния има още нещо – стойката.

Т.е. постановката, положението на врата, когато не мислим за него.

Правилото е: Брадичката да се държи назад, за да пада напрежението върху цялата площ на прешлена и диска, а не върху предните костни ръбове.

Но!

Това „кралско“ положение на главата и брадичката не може да се получи, да се поддържа несъзнателно, ако:
– стоим постоянно наведени над компютъра.
– сме в постоянен физически застой.
– нямаме редовни упражнения за гъвкавост и сила на шийно-тилно-раменните мускули, мускулите на гърба и техните антагонисти – гръдните мускули и коремните.
– нямаме редовни силови и силово-огъвкавяващи упражнения за цялото тяло.
– нямаме много добра и постоянно поддържана обща мускулна и енергийно-физиологична кондиция.
– светогледът ни е ограничен, притиснат от обстоятелствата, което влияе на походката, положението на кръста, гърба, раменете и шията.

Забележка: Необходимите физически комплекси преподавам на заниманията по йога и ОФП (Обща Физическа Подготовка)

ПРОБЛЕМЪТ „Шийна дискова херния“-2:
С напредване на годините шийните прешлени имат способността да преместват и затягат съдовете, които подхранват мозъка. Вследствие, той получава изключително малко кислород и изпраща съобщения на сърцето да изпомпва кръв с по-висока честота.

Ако човек има нетренирано или слабо сърце, мозъкът поема контрол върху кръвоносните съдове и капилярите. Получава се усилено отделяне на урина. В случай, че капилярите са отслабени, мозъкът натоварва бъбреците, като им забранява да отстраняват излишната вода от тялото. Всичко това причинява изключителен натиск и напрежение в човешкото тяло.

Крайният резултат е, че кръвната композиция се променя и количеството захар се увеличава, защото мозъкът се нуждае от по-голямо количество енергия.

И когато резервите свършат…

… идва удар.

Сърдечен, мозъчен – според генетиката, начина на живот и според човека.

Тези последствия могат да бъдат избегнати, ако напрежението на шийните прешлени върху артериите се отстранява навреме – с редовен спорт, добра мускулна кондиция, редовно упражнявана гъвкавост, съобразено хранене и общ начин на живот.

ШИЙНАТА ОСТЕОХОНДРОЗА (освен наличието на шипове) не е нищо друго, освен микровъзпаления в коренчетата на гръбначните нерви и от там нататък – всички познати на медицината екстри.

Вътрешните възпаления (принципно погледнато) са признак за сериозен проблем с:
– начина на хранене
– сериозен дефицит на сурови плодове и зеленчуци
– недостатъчно питейна вода
– несъобразен прием (обикновено вповече) на мляко
– несъобразени хранителни комбинации
– общото високо ниво на физиологична киселинност
– недостатъчно излизане и усилено, спортно дишане на чист въздух
– липса на спорт и огъвкавяване

ПРАКТИЧНО:

  1. Започвайте деня с огъвкавяване – шия, гръбнак, тазобедрени стави, рамене, колене. Самодейността е добра, но работата с инструктор (който разбира, а те са малко) още по-добра.
  2. Вкарайте тялото в обща мускулна (утринна) кондиция: бягане на място, клекове, лицеви опори, коремни преси.
  3. Разтъркайте (след гимнастиката) силно и продължително тялото със студена вода, после с груба хавлия.
  4. През деня: ходете пеш, качвайте етажите не с асансьор, раздвижвайте в тоалетната или на стола и въобще – не се заседявайте.
  5. Надвечер: бърз студен душ и гимнастика, както сутринта.
  6. Вечерна тренировка – по изготвена програма.
  7. Хранене – тук без програма от специалист няма да минете.

    В контекста на днешния Празничен Ден: Мислете, като ядете. Това, което вкарвате днес, трябва да изкарате (най-най-най-късно) утре. Но… яйцата и козунака, ох, ох, не излизат сами по никакъв начин, дори с вакуум да ги смучете.

    ПОЛЮСНО:
    Вярно е, че има Световна Конспирация и Организация на Тайни Високопоставени Извратени Лоши Хора… на които ще им видим сметката, когато му дойде времето.

Но тази лошотия няма нищо общо с решението да навиете будилника, да станете с изгрева и да скочите като здраво, пълно с енергия и силно диво животно.

В КРАЯ:
Открийте животното и му отвържете каишката.

emilzlatev.com