Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Масови забрани за строителство в новия ОУП на Варна

Около 1000 предложения за това как да изглежда Общия устройствен план на Варна е разгледала експертната комисия по създаването му, съобщи кметът Кирил Йорданов. Той обясни, че според предварителния проект за ОУП новият бул. „Варна” е заложен за изграждане. Трасето е планирано още през 1982-ра година. За момента не е ясно кога ще започне строителството и отчуждаването на попадащите в зоната сгради. Там, където платното навлиза в местностите „Изгрев“ и „Сотира“, неговата ширина ще бъде намалена.Искането на инициативен комитет от „Виница” площ от Ботаническата градина да бъде застроена няма да бъде уважено, посочи Йорданов. Няма да минат и предложенията за курортно строителство в Морската градина, както и в местността „Прибой”.

Землището между Тополи и Казашко ще бъде използвано за жилищно строителство, а не като промишлен терен. До 2014-та година ще бъде премахнат екарисажът в района.Нов мост, който да започва в края на Аспаруховия, е заложен в Общия устройствен план. Той ще облекчи трафика в централната част на града, ще минава по ул. „Георги Пеячевич”, край Мол Варна и ще прелива в новия бул. „Варна”.В ОУП теренът на „косата писта” на летище Варна е описан като земеделска земя, за да не се застроява, обясни още кметът. Въпреки становището на ГЕРБ, в новия план не е предвиден зърнен терминал в района на Острова.

Протоколът с всички становища по възраженията срещу ОУП на Варна ще бъде подписан в края на тази седмица, след което ще бъде качен в сайта на общината. В последствие експертите ще направят необходимите корекции в плана и той ще бъде изпратен за оценка в Министерството на околната среда и водите, както и в Министерството на регионалното развитие.

dariknews.bg