Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Протест за Рила и Пирин пред сградата на Европейската комисия

През 2009 г. 148 000 български граждани отправиха петиция до Европейската комисия да спре незаконното строителство на път, лифт и писта към Седемте езера в Рила. През април 2011 комисия от Брюксел (Генерална дирекция „Околна среда” на ЕК) посещава местопрестъпленията.Във връзка с посещението, природозащитници в София се събират за протест на 6 април, от 10.00 часа, на ул. Московска 9, където комисията ще се срещне с редица организации за обсъждане на проблемите.

Комисията от Брюксел стана обект на критика от поддръжниците на жалбата, защото при посещението в Пирин и Рила вчера (понеделник 4 април) бяха придружени от служители на Министерството на околна среда и водите, както и от местни бизнесмени, но жалбоподателите не бяха поканени. Ясно е, че от МОСВ и от местния бизнес няма да им кажат детайлите за щетите, които се нанасят на Седемте рилски езера, на природните паркове и на горите.Протестиращите утре в протеста си ще акцентират върху факта, че направена по този начин, проверката на комисията е обречена на неуспех да се изяснят незаконните действия.

Български център за зелена икономика,Алианс за национален парк Рила,Български център за зелена икономика,Национално движение „Екогласност”.

снимка: Ели Маринова

barometar.net