Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Борисов: Еколозите с катъри и камили ли искат да пътуваме?

„Две ленти не пречат на екологията, две ленти, когато сега е задръстено и когато харчат в пъти повече вредни газове камионите, избиват се хората, означава, че това е добре за екологията“. Това казва премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание от сряда, четем в стенограмата.Борисов обсъжда със зам.-министъра на регионалното развитие Георги Прегьов евентуалното бъдещо разширяване на главния път Е-79 в участъка при Кресна, който е доста натоварен и едно от трасетата в страната, където стават най-често катастрофи.

Прегьов опитва да обясни на министър-председателя, че с разширяването на пътя ще се навлезе в „Натура 2000″, за което еколозите няма да са доволни.Премиерът обяснява, че няма нужда да се построи магистрала, а да се разшири пътят от двулентов на четирилентов.“На самото дефиле може да не е магистрала, а да са две по две лентите, прекрасно ще ни свърши работа и ще можем хем да ползваме едното трасе, което е сега, хем да се направи допълнително само за две ленти и сигурно ще стане с 300 млн. по-евтино“, казва Бойко Борисов.Зам.-министърът на МРРБ отговаря, че за този участък вече има оценка на JASPERS, но опасенията на Прегьов са, че четирилентов път по сегашното трасе няма да е възможен от гледна точка на въздействието върху околната среда. „Там попадаме изцяло в „Натура 2000″, което е едно много тежко обстоятелство“, казва зам.-министърът.

От своя страна Бойко Борисов казва, че по две ленти в посока ще са абсолютно достатъчни, за да се намали трафикът, да се спестят пари и намалят катастрофите.“Избиха се хората там. В пъти е по-тежко, когато са само две ленти.Четири лента са в полза на екологията и пак започваме да спорим като кокошката и яйцето и искате да похарчим 700 млн. евро да пробием планината, което е хубаво за екологията? Повтарям, две ленти в момента добре ли са за екологията? Искат ли еколозите да затворим пътя за Гърция? Като си говорите с тях, искат ли да го затворим? Какво ви казват еколозите: „Затворете пътя за Гърция и пътувайте с камили, с катъри“, това ли ви казват като се срещате с тях?“, обръща се премиерът към Прегьов.

„Какъв е проблемът на еколозите?“, пита Борисов, на който въпрос получава отговор: „Проблемът е, че заемаме нови територии от „Натура 2000″ – 9 метра встрани“, казва Прегьов. „Извадете еколозите и нека да ги чуят всички български граждани, че не искат с 9 метра да се разшири пътят и да пътуват удобно и за това, за да пробием планината трябва да похарчим пари на данъкоплатците в толкова големи размери“, отговаря премиерът.От своя страна Георги Прегьов казва, че ако трябва да отговори като инженер, проблем с разширяването няма да има. На тези думите Борисов заявява: „За това съм те сложил заместник-министър, за да ми отговориш като инженер. Ако искаш при Нона Караджова – имаш място и цял ден може да ми говорите за екология“.В заключение Борисов казва, че ще започнат срещи с еколози, кръгли маси, на които експертите ще трябва да ги убедят, че няма да има никаква разлика и вреда за околната среда.

vesti.bg