Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Гърция и Португалия трябва да излязат от еврозоната, заяви Джордж Сорос

Гърция и Португалия трябва да излязат от Европейския съюз и еврозоната заради дълговите си кризи. Това твърди известният американски милиардер инвеститор Джордж Сорос в интервю за сп. „Шпигел“. „По гръцкия проблем действията бяха толкова неправилни, че най-доброто, което може да се направи сега за Атина, може да е само поетапно излизане“ от ЕС и еврозоната, посочва Сорос.

Той препоръчва и Португалия да направи същото.      „Само тала ЕС и еврото могат да оцелеят „, допълва Сорос.     Според него е време членовете на еврозоната да се съгласят с  издаването на европейски облигации, на което  Германия се противопоставя категорично. „Искаме или не, еврото съществува. И за да може то да  функционира правилно, страните от еврозоната трябва да бъдат в  състояние да рефинансират голяма част от дълга си при еднакви  условия“, казва той.

Джордж Сорос, който спечели повече от един милиард долара,  залагайки срещу британската лира през 1992 година, подчертава в интервюто,  че няма намерение да прави спекулации срещу еврото. „Със сигурност не възнамерявам да залагам срещу еврото.  Понеже китайците са много заинтересовани да има алтернатива на  долара, те ще направят всичко възможно да помогнат на  европейците да го спасят“, допълва той.

http://www.ekipnews.com/