Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Младенов предлага на Лондон решения на проблема с документите на български студенти

Николай Младенов връчи „остро” писмо до британския министър по европейските въпроси във връзка с възникналите през последните месеци проблеми при кандидатстването на български студенти за работни разрешителни във Великобритания.„Въпросът беше поставен още от пролетта на 2012 г. на много от срещите, които и президентът имаше на Острова, министър-председателят…”, посочи външният ни министър и припомни, че още през септември британският премиер е изпратил писмо до Бойко Борисов, в което обяснява причините за създалата се ситуация – а именно трудовата политика, която така или иначе щяла да се либерализира спрямо българите през 2014 г.

„От тогава досега ние внимателно следихме какви мерки са предприети, за съжаление те не са адекватни”, каза още Младенов и изтъкна, че всички българи са пълноправни граждани на ЕС, без значение на територията на коя страна се намират и следователно не може да бъдат дискриминирани.

Външният министър обясни, че в писмото си до властите в Лондон направил пет конкретни предложения за решаване на проблема. Първото е да се намали значително времето за разглеждане на пощенските молби, изпратени от граждани на България и Румъния във връзка с различните документи, които имат нужда от легализация като студенти. Друго предложение е своевременно да започнат и да се увеличи броят на срещите, които службата за информация в Кройдън прави, където са най-големият брой закъснения при обработването на документите.

„Останалите предложения са да се отвори отново центърът за връзка с новите страни – членки, съществувал преди време и работил със страните, присъединили се към ЕС преди нас; да се създаде специална група, която да разгледа приоритетно постъпилите искания от България и Румъния, за да се навакса сериозното забавяне на обработката на документите, както и да започне ускорено разглеждане на заявления за издаване на разрешителни за български и румънски студенти – по-специално на тези, които имат задължителен стаж по време или след обучението си в Обединеното кралство”, посочи външният министър.

btvnews.bg