Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Бъсеску: Детинщина е участието ни в „Южен поток”, нужен е шистов газ

Президентът на Румъния Траян Бъсеску счита за несериозен разглеждания от румънското правителство вариант страната да се включи към руския газопровод „Южен поток“ на фона на провала на проекта „Набуко“, съобщи румънската агенция Hotnews, предаде агенция РЕГНУМ. След заседанието на ЕС в Брюксел Бъсеску е нарекъл този подход „детинщина“ с оглед, че „целта на страната се явява диверсификация на източниците на доставки“.„Румъния не иска да остава зависима от единствен доставчик и ние сами ще определим своята енергийна политика с оглед на провала на европейския проект“, заяви Бъсеску, допълвайки, че „не можем да чакаме, докато Европа разработи нов проект, за който също не се знае, дали изобщо ще бъде внедрен“, каза той.

В качество на алтернатива Бъсеску подчерта необходимостта да се ускори процесът на оценка и пристъпване към добив на шистов газ, както и на газ и петрол от потвърдени находища в Черно море. По думите му, ако Румъния още днес поеме по този път, то след не повече от четири години ще може да добива газ от алтернативни източници.

Румънският президент изрази съжаление, че проектът на Трансадриатическия газопровод (ТАП), в който основни акционери са две компании извън пределите на ЕС, е спечелил в борбата за азерския газ пред проекта „Набуко“, който е сформиран предимно от страни и компании от ЕС ( участва и турската компания BOTAS -б.р.).

Румъния щеше да спечели, ако проектът „Набуко“ беше внедрен и аз не вярвам на изказванията за това, че в рамките на ТАП ще бъде направено разклонение на газопровода. Аз надживях периода на политическата незрялост. Това са само утешителни думи, но Румъния трябва да вземе съдбата на своята енергийна стратегия в свои ръце“, заключи Бъсеску.
news.bg