Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Емил Радев: Надявам се юристите в БСП да спрат лобистките поправки, които са бомба в законодателството

 

Г-н Радев според вас ще бъдат ли приети лобистките поправки в Търговския закон, Гражданския кодекс и Закона за търговския регистър предложени от депутати на БСП и ДПС?

Съдейки по това, което повече от 10 месеца се случва в парламента и законопроектите, които бяха приети, оставам с впечатление, че и тези лобистки поправки ще бъдат приети. Фрапиращото в случая за варненци, които знаят за проточилата се над 10 месеца сага с ВиК- Варна, започналата сага с болница „Света Анна” е фактът, че управляващите на всяка цена се опитват да наложат свои управители. Тези кандидати дори не отговарят на условията на устава и дружествения договор за заемане на тези постове и въпреки това държавата се опитва да смени ръководството на ВиК Варна и болница „Св.Анна”. И сега група народни представители от Варна, начело с организационния секретар на БСП Красимир Янков внесоха законопроект за изменение на Търговския закон, който на практика драстично нарушава всички приети норми за сигурност и запазване на търговския оборот. Във време, когато зачестяват кражбите на фирми, вместо да се затягат мерките, да се приемат законови промени, които да спират кражбите, управляващите изведнъж казват: Няма да могат фирми с повече от 50% общинско и държавно участие въпреки незаконопроведените събрания да спират вписванията в Търговския регистър. Ами ако утре някой реши да открадне една държавна фирма и да смени ръководството й, даже държавата да разбере – тя на базата на тези поправки в закона не може да защити собствения си интерес и да спре вписванията.

Според вас, като юрист с богат опит тези поправки ще бъдат ли приети в парламента? Разговаряли ли сте с вносителите?

Научих за готвените поправки в почивните дни. Тези поправки са внесени от инженери и икономисти. Надявам се юристите в БСП да осъзнаят каква бомба се залага в законодателството и как на практика можем да нарушим сигурността на вписванията и промените в търговските дружества и да разклатим цялата българска икономика. Защото освен за държавните и общински фирми се предлагат промени и за обжалванията на Общите събрания на частните фирми. Тези Общи събрания ще минават по съкратеното производство, без да се събират нужните доказателства и малките акционери ще разбират за взетите решение на Общото събрание едва след произнасянето на съда. Друго, което доказва лобисткия вид на този закон е следното предложение – невъзможността да се спират вписвания и за започнали вече производства. Предлаганите поправки ще действат със задна дата, което е абсолютно недопустимо и назаконосъобразно. Това доказва, че ако се приеме този законопроект постановленията на Варненския окръжен съд за спиране на вписванията в Търговския регистър ще отпаднат. И на практика регистърът ще трябва да впише незаконосъобразно взетите решения от Общото събрание на ВиК-Варна.

Да ви разбирам ли, че от БСП на всяка цена са решили да наложат за управител на ВиК Варна г-н Пламен Стоянов?

На практика резултатът от приемането на този законопроект ще е точно този. И независимо, че след време съдът може да се произнесе, че тази кандидатура и Общо събрание са незаконосъобразни последствия няма да има, защото новият управител ще се впише в Търговския регистър. Той ще може да сключва сделки, да се разпорежда с имуществото на дружеството и може би след година, когато се произнесе съдът ще потвърди, че Общото събрание е проведено незаконосъобразно, но какво от това?

/следва продължение – за готвените промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, инвестициите на правителството за „нашите” общини и визията на г-н Емил Радев за Варна/

едно интервю на Иво Югов