Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Емил Радев: Спрете насилственото осиновяване на деца във Великобритания

Emil-Radev458Българският евродепутат Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ призова за спиране на практиката за насилствено осиновяване на деца от държави от източна Европа във Великобритания, по време на кръгла маса „Най-добрите интереси на децата: добре ли са защитени те в Европа?“, която се проведе в Европейския парламент. „Извинението, че това се прави в интерес на детето не отговаря на истината. Не може едно дете, което има майка, баща, баба, дядо и други близки роднини да бъде отглеждано от чужди хора и това да е в негов интерес. Английското правосъдие трябва да спре тази порочна практика с гражданите на другите страни-членки“ заяви Емил Радев.

Според Емил Радев Европейската комисия трябва да вземе предвид тези случаи при изработването на промените в регламента Брюксел II и да предложи уведомяването и сътрудничеството между централните органи на държавите членки при такива дела да стане задължително, за да може съответните власти в другата държава членка да реагират и при необходимост да могат да вземат отношение в процеса, дори да се конституират и като страна. За да се постигне взаимно доверие в съдебните системи, признаване и изпълнение на съдебните решения, засилено съдебно сътрудничество, е необходимо чуждите граждани да бъдат в равнопоставено положение спрямо административните и съдебни служби и спрямо местните лица, участващи в процеса.

Участие в кръглата маса взеха Мейриид Макгинес – зам.-председател на Европейския парламент и Медиатор на Европейския парламент по отвличане на деца от родител, Сесилия Викстрьом, председател на Комисията по петиции, в която има подадени много жалби от граждани, свързани с порочната практика, установена в Обединеното кралство. Присъстваха и евродепутати от Полша, Чехия, Словакия и други държави, засегнати от този проблем, представители на Европейската комисия, представители на организации, защитаващи правата на децата от Норвегия, Дания и Великобритания. „Добруването и бъдещето на много деца и семейства от различни държави са пренебрегнати и английската съдебна система, както и европейското законодателство трябва да дадат адекватен отговор на този проблем, за да защитим правата на нашите деца“, добави в заключение Емил Радев.

В края на месец януари тази година в Европейския парламент беше разгледана петицията за Меган, българско дете, което беше дадено за осиновяване от британски съд без съгласието на родителите и при незачитане желанието на бабата и дядото на детето да се грижат за него. Това, за съжаление, не е единичен случай, а се превръща в практика на английските съдилища през последните години.

barometar.net