Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Николина Ангелкова: България е една от най-устойчивите дестинации за летен туризъм

portnih-angelkova33„Варна да кандидатства за титлата „Европейска столица на туризма“ – тази идея обсъдихме днес с министър Ангелкова, благодаря й за предложението.“ каза кметът на Варна Иван Портних след заседание на Националния борд по туризъм, който по негова покана се проведе в курорта „Св. Св. Константин и Елена“. В срещата участваха министърът на туризма Николина Ангелкова, областният управител Стоян Пасев, Елена Косева, изпълнителен директор на „Св. Св. Константин и Елена холдинг“, представители на институции, на туристически сдружения, на националните курорти, на национално представените сдружения на потребителите и работодателски организации в страната и на Националното сдружение на общините в Република България.

„Европейският парламент прие решение да стартира за първа година конкурса „Европейска столица на туризма“, а Министерството на туризма има честта да бъде избрано като част от журито на този конкурс. Смятам, че Варна ще бъде една достойна столица на туризма. Срокът за подаване на кандидатурата е до края на ноември“, каза министър Ангелкова.

„Радвам се, че днес имаме възможност да бъдем домакини на заседанието на Националния съвет по туризъм. Тази среща е знак на уважение и към най-стария морски курорт у нас – Св. Св. Константин и Елена, който тази година чества 110 години от своето създаване. Вярвам, че работните срещи ще преминат в добър диалог, конструктивно, защото това е пътят за постигане на устойчиво развитие на туризма“, заяви в словото си кметът Иван Портних.

Той допълни, че в момента Варна отчита добър сезон, 31% е ръстът на обслужените пътници на летището спрямо същия период на м.г. „Това се дължи и на нискотарифните авиокомпании, които оперират на летище Варна и осигуряват връзка с 10 дестинации целогодишно. Резултатът е добър и е сериозна крачка към голямата ни цел – превръщането на Варна в дестинация за четири сезона“, допълни Иван Портних.

„Очакваме през този летен сезон да постигнем ръст от около 5% спрямо посещенията през миналата година в периода юни-септември и чуждестранните туристи да са повече от 5,5 млн. През Лято 2017 г. общо чуждестранните туристи достигнаха 5,3 млн., като и тогава отчетоха нарастване от 5,7%. Ако нашите прогнози бъдат оправдани това ще е трета поредна година на растеж и ще ни включи в една от най-устойчивите дестинации за летен туризъм.“ – заяви Николина Ангелкова на пресконференция след заседанието на Националния съвет по туризъм.

barometar.net