Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Григор Лилов: У нас всичко е по три, дори групировките – ТИМ, Пеевски и капиталци

tim-mitev.kamenovС избирането на Доналд Тръмп за президент у нас веднага се пръкнаха две НПО-та – два клуба „Доналд Тръмп”, а скоро след това се появи и трети. В единия от тях фигурираше дори бившият шеф на Шести отдел на ДС – комунистическото Гестапо, спонсор на вестник „Дума”, виден радетел на българско-кремълската дружба, същевременно виден консерватор Димитър Иванов (наричан и Митьо Гестапото) – виден бизнесмен.

Сега новите ветрове от Запад задухаха още по-силно и преди два дни се пръкна и поредният, трети атлантически филиз у нас. Процесът е съвсем закономерен. Магията му е в числото ТРИ.

С демокрацията у нас се появиха три основни властово-политически и финансово-икономически олигархични клана – наследниците на Тодор Живков, на Андрей Луканов, на Огнян Дойнов. Появиха се, защото и руските центрове на властта и олигархията съответно са три (Елциновия, Горбачовския, Путиновския). И руските основни спецслужби са три – ФСБ, ГРУ, Службата за външно разузнаване.

Съответно и България си получи от всичко по три. Например „патриотичните” групи политици са три – тази на Валери Сименонов, на Волен Сидеров, на Красимир Каракачанов. Основните партии винаги са три – в момента ГЕРБ, БСП и терена на така наречените „десни”, който трите клана успешно усвояват (раздробяват) вече толкова десетилетия.
Забележете, че и там основните формации са три – „Да, България”, партията на Иван Костов и „Движение България на гражданите” на Кунева. ДПС, както от десетилетия акцентирам, е на централно подчинение – разбирай Кремъл.

И основните политико-икономическо-финансови групировки у нас са три – Пеевски, ТИМ, капиталци. И дори борчетата и мутрите навремето бяха разделени на три: СИК, ВИС и Иво Карамански.

Кажи-речи всичко е по три: от три основни ефирни телевизии през трите най-големи частни здравни мрежи, та чак до уж пазарната ни икономика. Например в рудодобивната индустрия имаме три основни оператора, в електроразпределението също са три оператора, в месната и колбасарската индустрия – също три големи фирми диктуват пазара… И т.н., и т.н.

Сега се сдобихме и с три Атлантически форума, за да се спази формулата.
Първият е „Атлантическия клуб” на Соломон Паси.
Вторият е „Атлантическия съвет на България“, създаден през 2017 г. от бившите служебни министри на отбраната Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев.
Третият е новият – „Евро-атлантическият център за сигурност“, учреден преди 2 дни от гербаджията Цветан Цветанов.

Вероятно американците ще работят с всички самонарекли се евроатлантици у нас, макар че чудесно знаят какво имат насреща си и за какво иде реч. Все нещичко ще успеят да прокарат, макар и с чужди, нетехни ръце.

В този контекст да ви кажа, ако не знаете – прочулият се банкер на фалиралата Корпоративна банка и довереник на руските спецслужби Цветан Василев по едно време беше член на Международния консултативен съвет на Атлантическия клуб на … САЩ!!!
Кичеше се с това членство не без основание. Членове на този Консулативен съвет са изключително влиятелни хора– достатъчно е да спомена името на Збигнев Бжежински, видни милиардери като Рупърт Мърдок и т.н.

Новите атлантици обещаха до десетина дни да представят позицията си за АЕЦ „Белене”. За руските газови проекти засега не обещават нищо. Позицията на Цветан Цветанов като гуро на новия клуб я знаем – години наред тя беше позицията на ГЕРБ за подкрепа на руските проекти у нас. Репресивният апарат на родните спецслужби, опекунствани от Цветанов притискаше всички публични гласове, несъгласни с тези позиции.

Но понеже палачинката се обръща, а и пари е възможно да покапят отвън като се направи бизнес с идеологиите, вероятно поредното НПО в лицето на този клуб като ветропоказател ще се съобрази с новите насоки у нас.

Във Вашингтон ще отчетат успешна политическа лобистка дейност. А и в Москва също ще отчетат успех, понеже присвояването на една марка от компрометирани хора е компрометация и за самата марка у нас.

Григор Лилов

разследващ журналист, от фейсбук

На снимката – босовете на ТИМ, които са…трима.