Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Осман Октай: Президентът Радев е воден от лични амбиции.

Днес държавният глава Румен Радев връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“. По темата пред ФАКТИ говори политическият анализатор Осман Октай.

  • Г-н Октай, третият мандат отива в ръцете на БСП. Вие прогнозирахте това. Какво очаквате да се случи?
  • Още след като бяха обявени изборните резултати на 2 октомври 2022 година, аз казах, че за пореден път, за съжаление, отиваме към предсрочни избори. Казвах и сега, че за разлика от лятото, когато Радев бързаше да въведе на власт служебното правителство, президентът претупа връчването на мандатите. Сега вече, управлявайки със служебно правителство и както казва самият той „… с моите министри, моята кохорта“, прави всичко възможно да тупка топката, да бави процеса. И защо го прави? Защото той контролира целия този процес. Той искаше и ще направи всичко възможно изборите да са след средата на март месец. Защо един човек в държавата ще казва кога ще са изборите? За съжаление, така се случват нещата. Казвал съм пред вашата медия, че съм бил член на инициативния комитет по издигането на кандидатурата на президента Радев за втория му мандат. От моите впечатления в разговорите на четири очи с него, а и пред други хора, наблюдавайки неговото поведение, още когато той слезе и подкрепи протеста на младите и вдигна юмрук с фразата „Мутри, вън“, то днес вече определено мога да разгадая всеки негов бъдещ политически ход. Какво преследва, какво цели в личен план.
  • И какво да очакваме…
  • Той вече е воден от лични амбиции. В същото време той ще направи всичко възможно, защото се е обградил с много противници на Корнелия Нинова, да продължи битката срещу нея. Така че резонно той ще връчи мандата на Корнелия Нинова. И това е една от причините той да бави връчването на мандата, след като „Продължаваме промяната“ го върнаха. Това няма как да си обясним като поведение на държавник. Той спокойно можеше да даде мандата още в сряда, след като „Продължаваме промяната“ го върнаха. Защо не го направи? Той остави и политиците, и вас, медиите, и гражданите, да гледате сеира на онези, които се надяваха да получат третия мандат – какво биха направили, каква са им шансовете…
  • А шансовете на БСП да направи кабинет са…
  • Нулеви. Просто от днес вече ще наблюдаваме предизборната кампания на Корнелия Нинова. Смятам, че, чисто егоистично и чисто политически от нейна страна, тя ще използва колкото се може по-дълго да задържи мандата, за да може да присъства колкото се може повече в медиите. Така тя ще може да се направи на Райна Княгиня, на Жана д’Арк, да се покаже като спасителката на държавата. И всичко това вече ще е във времето на предизборната кампания. Ще опита да натрапи, че, видите ли, всички са маскари, а единствено тя е най-загрижената за бъдещето на държавата. Такова ще бъде нейното поведение.
  • Но и да не забравяме, че февруари месец ще има и конгрес на БСП?
  • Вижте, конгресът на БСП няма никакво отношение към мандата. Да, нейните противници се дислоцираха около президента и потриват доволно ръце, но аз, на база моя опит, знам как се подготвя конгрес, как се избират делегати. Знае се много добре, че този, който организира конгреса, си избира делегатите. И тези делегати на 90% са привърженици и лоялни на председателя на партията, който е в момента. Така че там никакви новини и изненади не очаквам да има. Още повече, че вече ще е ясно, че предстоят избори – първо предсрочни парламентарни, а през есента и местни. Така че поне през следващите две години Корнелия Нинова ще бъде непоклатима като лидер на БСП. Противниците ѝ се надяват тя да продължава да пада и това целят. Нищо друго. Но за пореден път, за съжаление, ще трябва да гледаме личния егоизъм на нашите така наречени политически лидери, които нямат загриженост за държавата, за развитието на държавата, на парламента и парламентаризма. Не виждаме днес да се взимат такива решения, които да са в полза на развитието на държавата – говоря за европрограмите, за съдебната реформа и други приоритети, които би трябвало да има държавата в този момент. Виждате какъв личностен сблъсък наблюдаваме. И всичко това е подвластно на политическия и личностния егоизъм. Днешната ситуацията може да се формулира с едно изречение по следния начин – „шайката“ вече си има нов властови център и той се намира в президентството. „Шайката“ са тези, които управляват от сараите, от Банкя, задкулисно, без да присъстват на политическата сцена.
  • fakti.bg