Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Делян Добрев: ПП и ДБ не могат да се справят с инфлацията

„Инфлацията не е статистическите показател, това е нещо, което бърка нагло в джоба на всеки български гражданин. Дори и да има номинално увеличаване на доходите, покупателната способност спада.“ Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пред БТВ.

Според него инфлацията можеше да бъде по-ниска, ако правителството водено от „Продължаваме промяната“ беше взело навреме мерки за овладяване на високите цени на енергоносителите. „Всеки усеща, че портфейлът на българина е по-тънък“, подчерта Дончев.

Той предупреди, че голямото предизвикателство през следващите години ще бъдат високите дефицити.

Делян Добрев изрази съмнение, че от ПП-ДБ могат да се справят с инфлацията. „Те доказаха през последните две години, че само могат да я вдигат. Бяхме сред първите пет по най-ниска инфлация при управлението на ГЕРБ в ЕС, а сега сме на опашката по този показател“, каза той.

Добрев посочи, че в периода от 2011 до 2021 г., когато управляваха правителствата на ГЕРБ, инфлацията беше по-ниска от тази в еврозоната, където тя традиционно е ниска. Той също обърна внимание на високите дефицити. „Имаме проблем с дефицита, той трябва да е под 3%, а тази година се очертава 6,8%. Ние се отдалечаваме от еврозоната, вместо да се приближаваме“, заяви Добрев.

По отношение на обвиненията на ПП за лошото строителство на автомагистрали, той заяви, че взетите проби са били манипулирани. „На тази магистрала е взета една ядка проба, а не 20 както трябва. Това е цирк. Надзорник на тази магистрала е най-голямата фирма за надзор в Европа“, каза Добрев и добави, че тази тема се повдига, за да се замаже провала на ПП в областта на високите цени и обедняването на българите.

„За инфлацията сте виновни само вие. През юли месец 2021 г. инфлацията нарушава правилата за влизане в еврозоната. Високите цени не се дължат на войната, както твърдят от Промяната. Високата инфлация започва 8 месеца преди войната и два месеца, след като Петков и Василев вече са министри“, каза той.

Десислава Атанасова припомни, че ГЕРБ още в началото е предлагала мораториум върху цените на горивата. „Няма нито един доволен човек да срещнем по улиците, защото хората си казват, че си броят стотинките. За две години „Промяната“ докара хората именно до това да си броят на стотинките“, каза тя. Атанасова заяви, че от ПП не трябва да се оправдават с бездействието на регулаторните органи и даде за пример противоконституционното назначаване на членове на КЕВР.

Томислав Дончев коментира и таванът на надценките. „Телевизорът няма как да напълни хладилника. Мерките за надценките не могат да сработят в една пазарна икономика. Могат да породят само дефицити и черен пазар. Най-добрият лек е пазарът“, каза той и добави:

„Правителство със стабилно мнозинство. Ако няма работещо правителство с парламент, нищо не може да се свърши“.