Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Избраха Емил Радев за докладчик относно нови европравила за внос и износ на огнестрелни оръжия за граждански цели

В Европейския парламент започват работа по актуализиране на правилата за внос и износ на огнестрелни оръжия за граждански цели. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи избра за докладчик по досието българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Преразглеждането на мерките в ЕС цели, от една страна, да се предотвратят нелегалният трафик и преправянето на сигнални оръжия в бойни, а от друга, да се опростят процедурите, свързани с оръжия за лов, спортна стрелба и изложения.

Законодателната инициатива на Европейската комисия е от края на миналата година, когато беше предложен нов Регламент относно мерките за внос, износ и транзит на огнестрелни оръжия, техните основни компоненти и боеприпаси, за изпълнение на член 10 от Протокола на Организацията на обединените нации срещу незаконното производство и трафика с огнестрелни оръжия, техните части и компоненти и боеприпаси, допълващ Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност („Протокол на ООН за огнестрелните оръжия“). Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП има изключителни компетенции по част от текстовете, а по останалите ще работи съвместно с Комисията по международна търговия.

„Данните за ЕС сочат, че близо 35 милиона незаконни огнестрелни оръжия са притежание на цивилни лица, а около 630 000 са вписани в Шенгенската информационна система като откраднати или изгубени. Тази тревожна статистика изостря необходимостта от преразглеждане на правилата. Въпрос на сигурност е да търсим решение на проблема с трафика на огнестрелни оръжия и тяхното проследяване чрез координирани проверки и оценки на риска, без това, разбира се, да увеличава допълнително административната тежест за производителите, оръжейниците и законните собственици”, обясни Емил Радев. По думите му актуализираните правила трябва да осигурят по-ясни и общи процедури в ЕС.

Законодателното предложение предвижда опростени процедури за внос и износ за ловци и лица, занимаващи се със спортна стрелба или изложения. С новите правила например ловците, притежаващи европейски паспорт за огнестрелно оръжие, няма да се налага да представят предварително разрешение за внос или износ. Промените целят още производителите, оръжейниците и собствениците на огнестрелни оръжия да се освобождават от такса за получаване на разрешение за внос или износ. Залага се и създаването на електронна система на ЕС за лицензиране, чрез която те да подават съответните заявления за разрешение. „На практика новата европейска система ще замени разнородните национални системи, работещи предимно на хартиен носител. Освен това, ще спести време на заявителите и значително ще облекчи процеса, тъй като ще бъде свързана и с митническото обслужване на едно гише”, коментира българският евродепутат.

С актуализирането на правилата ще бъдат въведени и по-строги технически стандарти за предупредителните и сигнални оръжия, така че да се предотврати видоизменянето им в смъртоносни огнестрелни оръжия. За да се намали рискът изнасяните бойни оръжия да бъдат отклонявани към черния пазар, се предвижда внедряването на сертификат за краен потребител. Документът ще удостоверява, че купувачът на опасно огнестрелно оръжие не планира прехвърлянето му на друго лице. Новите правила трябва да затегнат и проверките при отказ за издаване на разрешения за внос или износ. „Целта е да се установи дали лицето, подало заявление, вече не е получило отказ в друга държава членка”, разясни Емил Радев в качеството си на докладчик по досието.

barometar.net