Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Осман Октай: Кандидатурата на Мария Габриел е блъф

Борисов все още иска управление и той да бъде мандатоносител на това управление, заради собствени страхове, свързани с войната в прокуратурата. Не бих се изненадал, познавайки поведението му и как харчи кадри на собствената си партия от обкръжението и какво му е отношението към личностите, в понеделник да се яви при президента за получаване на мандата с друг кандидат за министър-председател. Аз смятам, че този ход е по-скоро блъф по отношение на преговорите.

Това каза за ФрогНюз Осман Октай.

Ето и цялото интервю на Констанца Илиева:

Г-н Октай, как ще коментирате избора за
 кандидат министър-председател на ГЕРБ 
в лицето на Мария Габриел. Какво цели с този ход Борисов?

Независимо, че се говори за нестандартни ходове, от избора за председател на парламента, неизпълнението от страна на Бойко Борисов за председател на Правната комисия от “джентълменското споразумение”, всичко това ми дава основание да смятам, че това, което прави той е по принуда да изпълни своя мандат, да посочи кандидат за министър- председател и то без никакви консултации за търсене на реализация на този мандат и си има своите мотиви.

Едноличната номинация на еврокомисаря Мария Габриел е послание на Бойко Борисов към ЕС и към Европейската народна партия (ЕНП). Не случайно е и изказването днес на председателя на ЕНП в подкрепа на тази кандидатура.

Аз смятам, че този ход е по-скоро блъф по отношение на преговорите, които ще се водят. Още повече, че няма да ги води самият Бойко Борисов в присъствието на Мария Габриел, а я оставя “уж” като се върне в България да организира контактите с другите парламентарни групи.

Не бих се изненадал, познавайки поведението на Борисов и как харчи кадри на собствената си партия от обкръжението и какво му е отношението към личностите, в понеделник да се яви при президента за получаване на мандата с друг кандидат за министър-председател.

Борисов все още иска управление и той да бъде мандатоносител на това управление, заради собствени страхове, свързани с войната в прокуратурата.

Какво Ви кара да мислите така?

Когато се прави пазарлък, както казваме ние на турски, джамбазите винаги предлагат нещо, за да получат друго. Примерно, Борисов провеждайки паралелни консултации, освен официалните с ДПС и БСП, с които единствено могат да реализират коалиция “Магнитски”, не случайно чуваме послание от ДПС и БСП, че биха подкрепили една определена програма на управление, имам основание да мисля, че договаряйки следващо управление, може да съгласува друг кандидат за министър-председател.

Не случайно се чува името на шефа на БНБ. При една такава коалиция, един нов избор на шеф на БНБ за тях ще бъде много важен, особено за еврочленството.Познавайки стратегията на всички играчи на политическото поле, особено на Бойко Борисов, аз смятам, че с тази кандидатура, той блъфира в бъдещи разговори да договори приемлив кандидат. Не случайно той говореше за формула “Ала-Попов”, “Ала-Орешарски”, “Ала-Беров”. Така че няма да се изненадам в понеделник Бойко Борисов да получи мандат от президента с друг кандидат за министър-председател и за пореден път да унижи и похарчи някой от своите приближени.

Употребена ли е от Борисов Мария Габриел в такъв случай. Тя е действащ еврокомисар, заплашена ли е репутацията й?

Бойко Борисов и ръководството на ЕНП много добре знаят, че ако хипотетично Мария Габриел реализира своя мандат и стане министър-председател, всички те знаят, че ЕНП се лишава от един еврокомисар, и следващият еврокомисар трябва да бъде излъчен от служебното правителство и президента Радев. Нито е в интерес на Бойко Борисов, нито на ръководството на ЕНП, някой друг да представи еврокомисар на България. Особено, когато вече официално различни наши партньорски служби и държави предложиха президента Радев като агент за влияние. Биха ли приели те утре един еврокомисар, назначен от Радев да саботира дейността на ЕК? Достатъчно други саботиращи фактори на Путин има в ЕС.

Ако вашата прогноза се сбъдне и в понеделник 
Бойко Борисов получи мандат от президента
 с друг кандидат за министър-председател какво ще се случи?

След това в консенсус за управление на коалиция “Магнитски”, в съгласие се избира един министър-председател, съгласува се програма и в “братско съгласие” на задкулисието те да си съгласуват един екип от хора, които не са политически ангажирани, нито от ГЕРБ или пространството на ДПС, нито от БСП.

Аз смятам, че задружно биха искали да отнемат властта на президента, защото им създава много проблеми с отстраняването на техни кадри в дълбочина в цялото управление в страната и в контекста на страшните сблъсъци на прокуратурата и съдебната система в страната, те с всичките си страхове ще реализират правителство с мандата на Бойко Борисов.