Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

125 блока се включват в празничното шествие във Варна за 24 май

125 блока с представители на 50 детски градини, 63 училища, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие, 5 висши училища и блок на културните и научни институти ще се включат в тържественото общоградско шествие по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организатори на събитията са дирекциите „Образование и младежки дейности“ и „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

Празничната програма ще започне в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм „Успение Богородично“. В 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде издигнато българското знаме, след което е предвидена фолклорна композиция с над 600 ученици и студенти, а в небето ще полетят цветни балони с буквите от българската азбука и гълъби.

Под звуците на химна „Върви, народе, възродени“, изпълнен от духовия оркестър на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, ще тръгне празничното шествие, водено от кмета на Варна Иван Портних, официалните лица и тазгодишните носители на Награда „Варна“ в областта на образованието, науката и културата. Традиционно след този блок ще преминат ученици и учители от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, които честват патронен празник, следвани от училищата, които са носители на „Награда Варна“ – ОУ „Панайот Волов“, СУ „Св. Климент Охридски“, Общинският детски комплекс, училища, честващи юбилеи – ВМГ „Св. Николай Чудотворец“ – 75 години, ОУ „Черноризец Храбър“ – 50 години. Успоредно с тях ще се движи и колона от деца, учители и родители от детските градини на Варна. В края ще преминат и блоковете на висшите училища и духовият оркестър на Военноморските сили.

Шествието ще се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Сливница“. След това част от блоковете ще продължат по бул. „Осми Приморски полк“, а друга – по бул. „Сливница“.

barometar.net