Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Инж.Ивайло Гавраилов: Искам темпото на работа на всички около мен да е на по-добро ниво и ефективност

Интервю с изпълнителния директор на Пристанище Варна, инж.Ивайло Гавраилов.

Г-н, Гавраилов какви са финансовите резултати на „Пристанище Варна“ ЕАД за 2022 г. и доволен ли сте от тях?
След като през 2020 и 2021 г. „Пристанище Варна“ ЕАД отчете загуба, 2022 г. премина доста успешно, като освен рекордните за дружеството приходи, отчитаме и много добра рентабилност. Мотивацията ни е огромна за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме предизвикателствата пред нас.

Къде виждате резерви, нови идеи и иновации и тяхното повишаване?
Основен приоритет на цялото ръководство на пристанището, който е подкрепен и от Министерство на транспорта и съобщенията, е да отпушим инвестиционният процес, който да ни позволи да увеличим капацитетните си възможности, да усъвършенстваме процесите на експлоатация, както и да подобрим пристанищната услуга. Само така ще можем да бъдем конкурентноспособни и ще имаме възможности за привличане на нови товаропотоци и клиенти. Тези инвестиции са сериозни по размер, ще се осъществяват изцяло със собствени средства и вече са в ход. Стартирахме със закупуване на нова пристанищна техника, която да спомогне работния процес, паралелно с това сме на финална фаза от преговори за увеличаване на складовия капацитет на пристанищен терминал Варна – Запад. Процесът на поддръжка и рехабилитация на кейови съоръжения, пътна и жп инфраструктура на двата терминала е постоянен. През тази година започваме ремонтни дейности и модернизация на производствени, административни и обслужващи сгради за подобряване на условията на труд. Активно се работи и в посока дигитализация на процесите, като стартът е отново от запад на изток. В плановете ни влиза и закупуване на оборудване за производство на ел. енергия от възобновяеми източници.

Вие сте мениджър с доказан опит. Кое е различното в управлението на „Пристанище Варна“ ЕАД, в сравнение с „Пристанище Леспорт“ АД и БМКЦ ЕАД?

Не търся разликата в управлението, а се фокусирам върху приликата, а именно това, което споменавате във въпроса си – самото менажиране. Според мен, намирайки се на тази позиция трябва да съумея да се адаптирам на различни „надморски“ височини, решавайки задачи с различни нива на абстракция и специфичност. Озовавайки се на най – голямата надморска височина в едно дружество обикновено си задаваш мащабните или „големите“ въпроси, но при търсенето на отговорите вярвам, че трябва да се рулира между всички нива, за да се достигне до максимално обективните и правилни решения. По този начин процедирам, независимо от дружеството, в което съм. Може би най-големият ми плюс е, че и през двата пристанищни оператора съм преминал през всички нива на оперативно управление.

Кои са най-сериозните трудности, които срещате в работата си?

Аз не откривам трудности в работното ежедневие, а единствено стимул и презареждане на желанието ми за усъвършенстване. Много ми се иска темпото на работа на всички около мен да е на едно по-добро ниво и ефективност.

Според Вас защо преди войната в Украйна, Бургас изпревари по броят на посещения на круизни кораби?

„Пристанище Варна“ ЕАД има аналогичен брой посещения на круизни кораби с този на „Пристанище Бургас“, тъй като предходната предпоставка, която отново засегна този бизнес беше Ковид-кризата. Категорично двете пристанища се намират в подобни позиции и се борят с едни и същи „вятърни мелници“. От страна на „Пристанище Варна“ ЕАД и институциите, свързани с круизния туризъм, е направено много, за да бъдат привлечени такъв тип кораби. Изпълнени са условия и множество европейски директиви по качество и безопасност. Пристанище Варна е готово във всяко отношение да посреща круизни кораби, но този вид морски туризъм е изключително чувствителен по отношение на сигурността, безопасността и здравето на пасажерите и се влияе ежедневно от създалата се геополитическа обстановка в Черно море, която е предпоставка за отменяне на посещенията. Първият по програма пасажерски кораб за 2023 г. се очаква да пристигне на 29-ти юни, съгласно актуалния към момента график. В него фигурират 6 посещения за 2023 г., но ситуацията е динамична и се променя ежедневно, вследствие на независещи от нас обстоятелства.

Въпросите зададе Иво Югов

barometar.net