Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Павел Христов: Няма да мълчим за неща които не одобряваме

Много от депутатите на ГЕРБ са гласували за настоящето правителство със сериозни вътрешни конфликти. Това каза варненският депутат от партията Павел Христов. В обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“. „ГЕРБ е монолитна партия, но различното мнение винаги се е ценяло“- каза той на въпрос, дали и други депутати от коалицията, споделят мнението на Делян Добрев който гласува против настоящия кабинет:

Делян Добрев ясно показа, че ние няма да сме безкритични и няма да мълчим за неща които не одобряваме. Що се отнася до това, дали има и други недоволни, няма да се залъгваме, много от нашите депутати натиснаха копчето със сериозни вътрешни конфликти. В крайна сметка обаче, това е колективно решение и ние сме част от този колектив. Убедени сме, че най – доброто за страната е стабилно правителство и за това тези компромиси бяха направени. И на партийно и на персонално за нас депутатите ниво.

Павел Христов допълни, че правителството и парламентарните мнозинства не са въпрос на мечти, а въпрос на диалог, на приоритети, както и справяне с текущи задачи и проблеми. Крайната цел разбира се е да се подобрява качеството на живот в страната ни.

Варненският депутат каза, че решението е било трудно, със сигурност. „Дали е било очаквано? И в предизборната си кампания и в предишни парламенти, ясно сме давали знак, че политическата програма която стои най- близко до нашата е тази на ПП/ДБ“. За нас никога не е било чуждо да започнем разговори с тях. Според него, очевидно е трябвало да мине един естествен цикъл на противопоставяне, на политически противоборства. След него се е стигнал до логичния етап, в който всички участници в този процес са били достатъчно зрели и помъдрели, които да стигнат до извода, че държавата е преди партиите. Интересът на гражданите е преди партийния интерес, допълни Христов.

Смирението е това, което може да доведе до успех в един подобен политически процес.

На въпрос, дали ГЕРБ/СДС са били по смирени, с оглед отстъпките които са направили- правителство с мандат на втората по големина партия и без министри на ГЕРБ в кабинета, Павел Христов заяви, че това не е състезание по смирение, а по скоро формулата по която е съставено това правителство. ГЕРБ, по думите му, са проявили мъдрост, защото без подкрепата на партията, никой не си е правил илюзията, че ще има редовно правителство.

Варненският депутат заяви, че основните приоритети пред кабинета Денков/Мария Габриел са шенгенското пространство, еврозоната и плана за устойчивост и развитие. „Не очаквам слънчеви пътеки и безоблачно небе, със сигурност ще има турболентнции, вероятно ще има конфликтни моменти. Това няма как да бъде избегнато, до вчера бяхме идейни противници и бяхме от двете страни на барикадата. Сега се учим да си вярваме и да работим заедно.

Водещ: И все пак, гласувахте различно буквално дни преди гласуването на кабинета, на второ четене в Закона за съдебната власт, с които Националната следствена служба се отделя от прокуратурата. А тази седмица, когато се избираше състава на комисията по конституционни въпроси.

Това че сме излъчили общо правителство, не означава, че сме изравнили мирогледа си за всички въпроси. Ние сме отделен политически субект, отделна коалиция с наша програма и визия за някои неща. Съвсем очаквано е да имаме различни мнения и гласувания по теми които не касаят генерално общите приоритети.

В коментар за предстоящите местни избори, Павел Христов заяви, че до сега националните кампании са били „всички срещу ГЕРБ“ и „ГЕРБ е най- голямото зло“. Оказа се, каза той, че нито сме толкова лоши, нито сме толкова зле. Варненският народен представител добави, че само с лозунги и слогани не се управляват нито държава, нито общини.
По повод кандидатурата за кмет на Варна, която ГЕРБ ще издигнат през есента, народният представител заяви, че морската столица си има кмет и той се казва Иван Портних.