Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.09.2023
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

В категория Светът

Путин: Пригожин беше талантлив бизнесмен. Чакаме следователите.

Руският президент Владимир Путин наруши мълчанието си и ден след самолетната катастрофа изпрати съболезнования на семейството на основателя на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин. Вече стана ясно, че той е един от осемте загинали при разбиването на частния му самолет вчера, съобщиха ТАСС и Ройтерс.

Това е първата реакция на Путин след гибелта на Пригожин и потвърждение за смъртта му.

Руският бизнесмен, близък до президента, играеше ключова роля във военната кампания в съседна Украйна, преди да оглави неуспешен кратък бунт срещу властта през юни.

„Пригожин бе талантлив бизнесмен“, каза Путин.

В импровизирано интервю, излъчвано по телевизията, Путин обясни, че е научил за самолетната катастрофа в четвъртък сутринта. Той отбеляза, че е познавал основателя на „Вагнер“ от 90-те години на миналия век и говори за него в минало време.

„Познавам Пригожин от много отдавна, от началото на 90-те години. Той беше човек със сложна съдба и имаше сериозни грешки в живота си, но постигаше нужните резултати – както за себе си, така и, когато го молех, за общата кауза, както през последните месеци, казва още руският президент, цитиран от РБК.

Не става ясно за какво точно е молен лидера на „музикантите“, но вероятно Путин визира участието на вагнеровци във войната с Украйна.

„Чакаме какво ще кажат следователите, които разследват самолетната катастрофа“, подчерта Путин уточнението, че експертизата ще отнеме време.

По думите му, „доколкото му е известно“ Пригожин едва вчера се е върнал от Африка. Наскоро лидерът на „Вагнер“ се показа в телеграм канал насред пустинята и се смята, че е бил в Западна Африка, където групировката е опитвала да разшири обхвата си, съобщава offnews.bg