Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Кметът Портних: Най-важната ни задача е инвестицията в образованието на децата ни

„Като Град на знанието за нас е приоритет да работим така, че образованието да бъде в крак с новите технологии, и всички деца на Варна да имат равни възможности за обучение в иновативна образователна среда, за да бъдат знаещи, можещи, но и защитени при взаимодействието с изкуствения интелект, както и да имат време за игри и спорт“, това заяви кметът Иван Портних по време на  Третия международен образователен форум, който се провежда във Варна.


Той е на тема  „Иновативната образователна среда през призмата на емоционалната интелигентност и изкуствения интелект – посоки и предизвикателства“ и е организиран от Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности“, в партньорство с МОН и НСОРБ. Форумът се провежда в Икономическия университет и бе открит от Лилия Христова, директор на дирекцията.


Кметът на Варна припомни, че към момента STEM центрове са изградени  в 4 варненски училища, 3 детски градини и в Логопедичния център. Още 51 училища участват с проектни предложения  по Механизма за възстановяване и устойчивост – за изграждане на STEМ центрове и високотехнологични класни стаи.


„Работим по проект за изграждане на супермодерен учебен комплекс за Математическата гимназия, който ще бъде уникален за страната, като целта е да създадем отлични условия за развитие на младите хора, с интереси в сферите на точните науки“, каза кметът. Той допълни, че във Варна вече има  Google референтно училище – Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи, а този тип модел на съчетаване на технологии и свободно общуване е въведен и в още 13 училища в града.


Община Варна организира през лятото безплатни курсове за деца по роботика и програмиране, които ще продължат, поради големия интерес, каза още кметът. Много активно е било и участието в инициативата „Ало Космос, говори България“ на Атлантическия клуб, на която Община Варна бе специален партньор тази година, както и във фестивала „Кибермагьорсници“, по време на който бяха проведени обучения по програмиране, киберсигурност, защита в интернет.


„Предстоят още много нови проекти, защото инвестицията в образованието на децата ни е най-важната задача за нас. Вярвам, че това може да се постигне с добро сътрудничество между държава, местна власт и неправителствен сектор“, каза кметът Иван Портних.


Приветствия към участниците отправиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, Емил Радев, евродепутат, Красимир Вълчев, председател на комисията по образованието и науката в НС, Андрияна Андреева, областен управител на Варна, Янка Такева,  председател на Синдикат на българските учители, проф. Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет.


Във форума, който продължава до 1 септември, участват над 270 участници от България. Сред чуждестранните гости са представители на ЦЕРН – Европейска организация за ядрени изследвания, Universitat Politècnica de Catalunya · Barcelona Tech – UPC – Барселона, Испания, University of Szczecin – Полша, Satakunta University of Applied Sciences Pori, Финландия, училищата – Transylvania College Клуж – Напока, Румъния, IES Campanillas (Malaga), Испания, MTÜ Sakala Eragümnaasium Tallinn, Естония, Eleneion Primary School Никозия, Кипър, Азербайджан, Таджикистан и други. Сред българските участници са представители на държавната администрация, работодателски организации, образователни институции, академичната общност в сферата на висшето, училищното и предучилищното образование. 

barometar.net