Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Алексей Петров заплашвал влогърът Станислав Цанов

Ютюбърът Станислав Цанов разкри, че е бил заплашван лично от Алексей Петров. Причина за това е негово видео, в което хакер, който се назовава като Емил Кюлев, разказва как е изнудвал бизнесмена.

Петров се е обадил на влогърът малко след като видеото става вайръл в Youtube и решава да запише част от разговорите им, които не приключват с това единствено телефонно обаждане.

„Алексей Петров намира телефона ми и ми звъни буквално два часа, след като клипът е пуснат. Обажда се ядосан и сменя образи. Изключително интелигентен – веднъж ти говори като преподавател, веднъж като бизнесмен, като много загрижен за теб, но и веднъж като човек, с който не искаш да имаш проблеми. Десетина минути, след като ми се обажда, настоява по неговия начин клипът да изчезне.

Тогава реших да запиша разговора. Телефонът предупреждава кога разговорът започва да бъде записван и самият Алексей Разбра, че се води запис и тогава омекна“, разказва той.

„Записвате ли ме“, се чува как пита Петров.

Цанов отговаря: „Вече да. Вие в момента ме притеснявате. Вие в момента ме притискате“.

Алексей Петров казва на Цанов, че е съучастник и той е просто загрижен за него и се опитва да го предпази.

„Ако вие не спрете това или държавните институции не вземат мерки спрямо вас, това може да ескалира“, предупреждава той.

„Тези служби нашите да го търсят две години и да не могат да стигнат до един човек, извинявайте, ако би могъл да бъде хванат, а той може, то това ще бъде в резултат на този клип. Защото ако до момента за две години не са го хванали, най-вероятно още две няма да го хванат и ще продължи да изнудва и да източва данни, и без клипа на Станислав Цанов“, отвръща влогърът.

„Естествено, че грешите, разбира се. Аз затова се опитвам да ви помогна. Искам да ми повярвате, че се опитвам да ви помогна. Забърквате се в нещо много сериозно и се надявам, че би следвало да ви потърсят отговорност мигновено след това предаване. Вие решавате, че ще внасяте напрежение. Ако се разгледа сериозно, може да се каже, че участвате по непредпазливост.

Не си позволявайте повече такова нещо. Имам самочувствие, че съм добър експерт и ще ти ги обясня тези неща, ще ми платиш за това, разбира се, и ще ти отделя един час“, казва още Петров.

През юли месец 2022 година Цанов създава още едно видео, в което събира работата си за годината и на първо място слага именно материалът за Емил Кюлев. Тогава той твърди, че получава ново обаждане от Алексей Петров. Този път му звъни в приложение, което не се проследява и през номер на жена, с която е, съдейки по снимката й.

„Беше вечерта, беше употребил алкохол и не заплашваше, а по-скоро се хвалеше“, разказва Станислав Цанов. По думите му Алексей Петров е описвал как цялото киберпространство у нас е негово, както и че за него работят най-добрите експерти и отделно получава информация от службите.

„Не разбрах защо се хвали на ютюбър точно колко голям е. Подозирах, че е заради дамата до него, но не беше това. Септември месец разбрах, че лошо съм настъпил мотиката, дори без да подозирам.

Той е бил привикан да се срещне лично с Алексей Петров. Цанов решава, че е по-добре за него да отиде там, като отново е в готовност да запише разговора им.

„Сега това, което ние наблюдаваме, тъй като ти казах, че разполагаме със сериозни възможности, не го взимаш насериозно“, започва Алексей.

„Съвсем сериозно го взимам. Вие сте Алексей Петров, аз съм никой“, прекъсва го Цанов.

„Сега ще ме чуеш добре. Ти правиш едни чатове, ние имаме и видео материал, в който там си говорите с един младеж за машините за гласуване. Исках да те видя и приятелски да ти кажа да преосмислиш поведението си или начина си на комуникиране и може да се наложи да носиш отговорност. Разбираш ли? Тъй като това нещо аз го имам“, продължава Алексей. В този момент му е подал листа А4 формат с разпечатани чатове от „Месинджър“, „Инстаграм“ и „Вайбър“.

„Говорите за моята идея да бъдат тествани машините дали подлежат на хакване“, уточнява Цанов.

„А сега, още по-лошо, там загатваш, че може да се управлява държавата“, изтъква Алексей Петров.

„То е логично – ако управляваш избирателния процес, можеш да управляваш държавата. В моята книга, тестването е нещо добро“, посочва още ютюбърът.

„Значи след като Кюлев го срещна товарния влак, не е необходимо да… Понеже, нали сега това е кратка среща, по-нататък ако искаш ще ти дадем видео материал, чатове, за да си изясниш за какво става дума.

Имам чувството, че малко хвърчите във въздуха. Мислех да не си говоря с теб, но реших по този начин. Виж, тези хора около теб да се приземят, защото иначе ще ги преземиме, казвам ти го директно. Можеш да питаш Кюлев какво се е случило с хората около него и той ще ти разкаже. Аз те предупреждавам предварително“, заявява застрашително Петров.

Цанов апелира към Петров да не го обеднява с никой, тъй като той е самостоятелна единица, която няма никакви финансови интереси и не прибира пари за материалите си.

„Ако засегнеш интереса на организацията или хората свързани с мен, ще носиш отговорност. В какво се състои няма да я квалифицираме. Аз съм решил да постъпя коректно. Между другото, бях навиван в друга посока от моите колеги. Така че някой ден за това можеш да ме почерпиш“, казва още Петров и разговорът им приключва тук.

Цанов решава, че за собствената си безопасност е по-добре да не прави видео за машините за вота. Той сваля всички записи с Алексей Петров на флашка и ги дава на близки до него хора, които да ги пуснат, ако с него се случи нещо, съобщава blitz.bg