Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.02.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Боян Чуков: Кризата в Близкия Изток окончателно срути еднополярния свят, основан на щатски „правила“

  Арабистът Боян Чуков коментира кризата в ивицата Газа в профила си във Фейсбук :

Кризата в Близкия Изток окончателно срути еднополярния свят, основан на щатски „правила“, които никой не е чел. Ако някой ги е видял, да вдигне ръка.

САЩ доминираха тотално в дневния ред на Близкия Изток. Мисията на Антъни Блинкен в региона е неоспоримо доказателство за поредния провал на американската дипломация.

Държавният секретар преди броени часове приключи своята обиколка в Близкия Изток. Той се провали с гръм и трясък. Даже фалцово се подиграха с него в Саудитска Арабия.

Антъни Блинкен проведе разговори с Нетаняху. После посети Йордания, Египет и Рияд. Кайро изслуша американския пратеник, но не пое ангажименти да се вслуша.

В Саудитска Арабия Антъни Блинкен претърпя пълно фиаско. Американецът пристигна в събота вечерта в Рияд, но саудитският престолонаследник го прие в неделя сутринта. Не е необходимо да си голям дипломат, че да ти стане ясно колко гостоприемни са били саудитците.

Рияд по косвен път даде да се разбере, че САЩ не са приоритет в момента. Пределно е ясно, че САЩ все още имат ресурс да проектират известна военна сила в региона. Но не така, както преди години.

Държавите, които имат възможност сериозно да окажат влияние в Близкия Изток, са Русия и Китай. Последните събития окончателно развяха публичните митове за непобедимите ЦАХАЛ, МОСАД, Шин Бет и други.

Огромната опасност за Изреал е ако Турция и Иран се обединят, за да подкрепят палестинците. Американските самолетоносачи в близост имат символично значение. Една изстреляна „томахавка“ от тях ще взриви мюсюлманите в целия свят.

Най-много ще пострада Европа. САЩ нямат предишното икономическо и политическо влияние за да принудят арабските и мюсюлмански нации да се подчинят на исканията на американците.

В крайна сметка голямата печалба за американците се състои в това, че високотехнологичните израелски фирми и капитали започват да се евакуират в САЩ.

Повтаря се картинката от Стария континент. За съжаление потърпевши от конфликта в ивицата Газа са единствено обикновените евреи и палестинци. В еднаква степен.

Но едно е ясно. Нетаняху изживява своите последни моменти като премиер на Израел. Независимо как ще развие обстановката в Близкия Изток. Нетаняху се провали окончателно и безвъзвратно.